Movie Review: Raw (2017)

Image result for raw 2017 poster

Sebuah filem Perancis-Belgium arahan Julia Doncournau ditayangkan pada festival filem Cannes 2016 dan telah menggondol satu anugerah. Ketika Toronto International Film Festival tahun lepas juga, tayangan filem ini telah menyebabkan ada penonton yang pengsan kerana  visual gory yang ada dalam filem ini. Raw merupakan satu filem horror yang baru ditayangkan di Eropah dan Amerika Syarikat.

Image result for raw 2017 poster scene

Filem ini mengisahkan seorang remaja perempuan, Justine yang baru sahaja masuk ke satu sekolah veterinar. Di sana, minggu orientasinya sedikit pelik. Pelajar-pelajar akan dibenarkan berparti, seks bebas, untuk hari pertama kelas mereka terpaksa memakai kot yang disimbah darah haiwan dan dipaksa memakan buah pinggang arnab yang mentah. Untuk pengetahuan, Justine dan semua ahli keluarganya ialah vegetarian. Justine dipaksa makan oleh kakanya yang merupakan senior disitu. Secara tidak sedar, perbuatan tersebut telah menyebabkan Justine mempunyai satu tabiat makan daging yang pelik.

image

Bagi aku, ini merupakan sebuah filem horror yang agak thought provoking. Banyak penonton yang tertanya-tanya tentang apa sebenarnya pengarah filem ini hendak sampaikan? adakah beliau menggalakkan cannibalism atau veganism? Atau adakah ini cara untuk mengkritik sistem pendidikan? Macam-macam tanggapan sebenarnya.

Jika dilihat dari segi teknikal, filem ini berjaya memaparkan visual gore yang agak baik. Banyak lagi filem-filem yang memaparkan visual-visual yang mampu membuatkan penonton muntah. Babak Justine menggaru kulit badannya sampai luka agak mengerikan sebenarnya dengan bunyi beliau menggaru sampai aku rasa macam kulit dia nak koyak atau terbakar. Seram.

Related image

Watak-watak dalam filem ini agak baik. Watak Justine berkembang dengan begitu kemas. Perkembangan watak beliau dibantu oleh 2 watak pembantu, kakanya sendiri, Alexia dan roomatenya, Adrien yang merupakan seorang lelaki gay. Dua orang watak ini mempunyai perangai yang berbeza. Bayangkan Justine seorang watak yang mungkin melampau dari segi moral (kalau kalian tonton, akan tau apa jenis moral yang melampau itu), dua watak pembantu ini membawa perspektif yang berbeza samada makin syaitan atau makin baik. Watak Justine betul-betul dipimpin oleh dua watak pembantu ini.

Jalan cerita ini agak perlahan. Euro horror type aku rasa. Sama seperti The Human Centipede. Babak yang memperlihatkan gory pun sebenarnya tak banyak. Tetapi bila kau nampak perubahan Justine, kau akan rasa ingin tahu apa yang akan jadi kepadanya. Ketika perjalanan mengenali watak Justine inilah pengarah memasukkan elemen gory kedalam filem ini yang aku rasa, wow. Nak muntah jugalah.

Image result for raw 2017 poster scene gore

Cuma aku rasa satu sahaja yang kurang iaitu penghujung filem ini yang sebenarnya macam twist. Malang sekali, di awalan filem aku macam dah boleh agak. Perkara ini melibatkan ibu bapa Justine dan kalian fahmilah apabila menonton filem ini.

Walaupun geli, bagi aku ia memberi nafas baru kepada filem horror. Ada orang memang suka menonton filem-filem gore macam ni dan Raw merupakan filem yang agak sesuai ditonton. Janganlah tonton filem ini semasa perut tengah kosong. Takut tak larat nak makan di lain waktu.

8/10

 

Movie Review: The Mummy (2017)

Image result for the mummy 2017 poster

The Mummy, sebuah filem arahan Alex Krutzman yang merupakan filem reboot dari filem-filem Mumia yang wujud di dunia sebelum ini. Aku pasti, ramai yang mengingati filem The Mummy lakonan Brendan Fraser. Tetapi, aku kalau boleh nak elak banding kan filem yang baru ini dengan yang lama. Bagi aku, The Mummy tahun ini sebenarnya berada di universe yang berbeza.

The-Mummy5

Filem ini mengisahkan tentang Nick Morton (Tom Cruise) yang menjumpai satu makam lama di sebuah kota lama Mesopotamia di Iraq. Beliau bersama-sama rakan, Chris Vail (Jack Johnson) dan arkeologi, Jennifer Halsey (Annabelle Wallis) menjumpai satu mumia yang merupakan Princes Ahmanet (Sofia Boutella). Selepas Morton melepaskan kerada Ahmanet dari kawasan tersebut, Morton sering dibelenggu satu vision dan sebenarnya beliau terkena satu sumpahan.

Marilah aku bercerita perkara yang baik. Bagi aku, filem ini berada di tahap yang boleh tahan. Aku melihat potensi filem ini boleh pergi jauh. Sebelum filem ini ditayangkan lagi, aku sudah mengetahui tentang “Dark Universe” yang bakal ditayangkan di pawagam. Dark Universe ni aku akan cerita kemudian.

Related image

Aksi filem ini boleh tahan. Ada sebab kenapa Tom Cruise dipilih meskipun ada orang cakap sekadar nak jual filem sahaja. Mungkin benar. Tetapi, dalam usia 50 tahun, Tom Cruise masih boleh berlakon filem-filem yang lasak (aku komen baik tang lasak sahaja). Aksi yang dipaparkan dalam tahap yang ok. Aku suka mereka memberi watak Mummy yang baru iaitu seorang wanita. Sofia Boutella merupakan pelakon yang sesuai untuk watak ini. Beliau juga seorang pelakon yang berdarah Algeria, tidak hairanlah wajah beliau agak kena dengan ‘mood’ filem ini.

Masalah terbesar bagi aku untuk The Mummy ialah plot. Plot filem ini bagi aku agak caca merba. Permulaan filem ini baik, ada unsur Knights Templar, cerita pula kisah bagaimana Princess Ahmanet diawet hidup-hidup kerana membunuh ibu bapanya dan adiknya kerana takut tidak dapat menjadi seorang firaun. Bila muncul satu watak ini yang aku kira agak dominan. Aku tak nak cerita nama watak tersebut, pelakonnya ialah Russell Crowe.

Image result for The Mummy 2017 scene

Watak Crowe dalam filem ini akan muncul dalam Dark Universe iaitu filem-filem raksasa yang akan wujud pada tahun-tahun yang mendatang. Bagi aku, ianya sangat terburu-buru. Untuk meletakkan ‘tapak’ universe dalam sesuatu filem, patut contohi Marvel. Clue tentang universe diberikan pada post end credits. Watak yang bakal menyinari universe (dalam erti kata, watak Russell Crowe) ini hanya muncul sebagai cameo sahaja. Lihat Nick Fury dalam Marvel Cinematic Universe. Apabila filem ke-5 barulah beliau nampak aktif dalam MCU.

Dark Universe sepatutnya memudahkan jalan cerita. Plot yang ringkas tetapi penonton mudah faham. Filem ini kekurangan elemen ‘adventure’. Sepatutnya, kisah mumia yang hidup kembali ini patut dijadikan tiang kepada filem ini. Bukannya plot yang membuatkan penonton pening. Serius aku cakap, sub plot watak Russell Crowe ni agak membuatkan aku sedikit lost. Mungkin juga aku perlu menonton 2 kali untuk kefahaman yang lebih.

Watak yang tidak perlu seperti Jack Johnson yang cuba membawa unsur humor bagi aku tak berapa nak jadi. Aku tak merasakan satu elemen humor pun wujud dalam watak beliau. Tom Cruise juga membawa watak ‘asshole’ dalam filem ini. Watak Princess Ahmanent juga tidak dikembangkan dengan begitu baik sampai ada kalanya, aku tertanya-tanya, filem ni nak cerita pasal apa sebenarnya? Dari segi humor, aku nampak filem ini seperti ‘try hard’.

Image result for The Mummy 2017

Aku harap filem Dark Universe yang seterusnya akan lebih baik. Pastikan mereka tumpukan watak utama (monster) dan tidak mencampurkan watak-watak Dark Universe yang lain. Sedikit mengecewakan, tetapi aku masih lagi merasakan filem ini merupakan filem popcorn yang ok. Kalau bosan dan menguap, entahlah.

5/10

 

  • ada easter egg dalam filem ini. Book of death ada muncul kejap.

Movie Review: Get Out (2017)

Jika anda mengenali Jordan Peele, beliau adalah seorang pelawak yang terkenal dengan rancangan Key & Peele. Get Out merupakan filem debut beliau sebagai seorang pengarah. Yang peliknya, Peele memilih genre horror. Kali pertama aku mendengar tentang filem ini ketika awal tahun. Yang menariknya, Jason Blum merangkap CEO Blumhouse Production menjadi penerbit dan syarikatnya menerbit filem ini.

80f05f93fb2b61762544bd8fb8b72809

Get Out mengisahkan tentang dua orang pasangan interracial, Chris Washington (Daniel Kaluuya) dan Rose Armitage (Allison Williams) pulang ke rumah ibu bapa Rose di kawasan pedalaman. Chris sebenarnya resah dengan keluarga Rose kerana beliau adalah seorang lelaki berkulit hitam. Sampai di rumah keluarga Rose, Chris dilayan dengan begitu baik sekali. Namun begitu, beliau rasa pelik dengan kelakuan 2 orang pekerja kulit hitam di rumah tersebut.

Bagi aku, plot filem ini berjalan dengan baik. Diceritakan dengan penuh teliti. Ya, mungkin sedikit perlahan. Namun begitu, terdapat persoalan yang bakal bermain di minda penonton. Mengapa Chris diam diri selepas kereta Rose melanggar Rusa? Siapakah 2 orang kulit hitam yang bekerja di rumah keluarga Armitage? 2nd act filem ini barulah filem mula bergerak sedikit laju apabila Chris terjumpa dengan seseorang yang pernah dikenalinya pada satu ketika dahulu.

Mengenali Jordan Peele yang terkenal dengan humornya, elemen humor tidak lekang dalam filem ini. Humor banyaknya diterjemahkan oleh kawan Chris, Rod Williams dengan dialog yang mampu mencuit hati penonton. Chris lakonan Daniel Kaluuya juga amat baik dalam filem ini. Jika anda pernah menonton Sicario dan Johnny English Reborn, 2 filem ini antara lakonan beliau.

Jika anda menonton filem ini, sebenarnya Jordan Peele membawa isu perkauman disulam ke dalam plot filem ini. Isu yang dibawa pula tidak berat sebelah kepada kulit hitam sahaja. Kedua-dua golongan ini disatirakan dengan begitu jelas dan padu. Isu seperti meminta lesen memandu orang kulit hitam, orang kulit hitam yang asal jumpa sesama bangsa mereka, keluar sifat ‘brotherhood’ mereka. Isu-isu sebegini banyak lagi di Amerika Syarikat. Bagi aku, Jordan Peele menterjemahkan isu ini dengan begitu unik kerana beliau menggunakan genre horror sebagai platform.

Image result for get out scene

3rd act filem ini bagi aku puas. Meskipun sebab musabab kenapa watak antagonis melakukan perbuatan itu tidak berapa nak kukuh dan kuat (nanti rujuk isu rasisme, tetapi bagi aku tak berapa nak kena), ianya menjanjikan satu kepuasan kepada penonton yang gemarkan babak “ha, rasakan, memang patut kena pun!”. Tiada plot twist, jalan cerita yang mudah difahami.

Secara peribadi, aku gemar filem ini. Jalan cerita yang baik, kemas dan unik. Syabas Jordan Peele!

9/10

Movie Review: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Seperti yang kita tahu, Marvel Cinematic Universe (MCU) memang luas dan banyak filemnya. Yang akan datang ni pun entah apa kisahnya, macam Black Panther. Yang pasti, filem-filem MCU memang menjadi tumpuan peminat-peminat filem dan komik. Guardians of the Galaxy Vol. 2 diterajui oleh James Gunn dan juga filem kedua beliau menjadi pengarah filem ini.

3504

Secara umumnya, filem ini mengisahkan tentang Peter Quill (Chris Pratt) atau Star-Lord yang mengenali asal usul beliau yang sebelum ini beliau hanya tahu tentang ibunya sahaja. Kali ini, beliau mengenali lelaki yang bernama, Ego lakonan Kurt Russell yang mengatakan bahawa beliau adalah ayah kepada Peter. Sebelum itu, ditonjolkan konflik Guardians of the Galaxy dengan pemimpin Sovereign Race, Ayesha apabila Rocket mencuri bateri yang berharga dari mereka.

Aku merasakan filem ini sangat fun. Padat dengan aksi dan perang angkasa. Jalan cerita yang mudah difahami. Ada pelbagai konflik seperti antara Gamora dan Nebula, Yondu dan Ravangers sendiri. Mari kita mulakan yang positif. Aku suka watak humor Rocket dan Drax. Aku rasakan Drax mempunyai banyak punchline yang agak kelakar untuk ditonton semula. Drax kelihatan agak menonjol dalam filem ini. Begitu juga watak Yondu lakonan Michael Rooker (jika anda pernah menonton The Walking Dead, beliau adalah abang Daryl dalam drama tersebut) juga hebat. Yondu berjaya menonjolkan watak yang beliau juga agak beremosi. Nanti kalian akan faham apabila menonton filem ini.

Image result for Guardians of the Galaxy Vol. 2 scene

Banyak cultural references yang bikin penonton gelak seperti Pac-Man, lagu-lagu yang popular ketika 80-an, David Hassellhoff, Knight Rider. Soundtrack filem ini tidak ubah feelnya seperti filem yang pertama. Sesuai dengan babak-babak yang ditonjolkan dalam filem ini. Aku lupa nak tambah, watak Baby Groot juga mencuit hati penonton. Banyak babak-babak yang melibatkan Baby Groot menghidupkan suasana filem ini.

Cuma, ada beberapa perkara yang aku rasa membuatkan filem ini agak lemah. Ada banyak konflik yang ditonjolkan dalam filem ini. Mungkin bagi peminat tegar dia merasakan perkara itu biasa. Bagi aku, konflik antara Gamora dan Nebula tak berapa nak sampai dan ianya agak membosankan. Cara konflik itu terlerai juga agak simple bagi aku. Watak Gamora dan Quill juga agak tidak berapa nak menonjol dalam filem ini. Watak Peter Quill  ‘tersekat’ dengan karekter yang lain, begitu juga Gamora. Mungkin ini yang menyebabkan watak mereka tidak berapa nak berkembang.

Image result for Guardians of the Galaxy Vol. 2 scene

Watak villain dalam Guardians of the Galaxy Vol. 2 ini tidak berapa nak mengancam. Namun begitu, filem ini masih lagi dalam tahap yang menghiburkan. Mungkin dalam semua filem MCU, Guardians of the Galaxy Vol. 2 antara filem yang padat dengan humor. Popcorn movie yang boleh ditonton berulang kali aku rasa, aku rasalah. Dan, filem ini ada 5 post end credits. Janganlah keluar panggung awal. Rileks dulu.

7/10.

Movie Review: Ghost in the Shell (2017)

Filem yang pada awalnya menjadi agak kontroversi sebab watak utamanya ialah Scarlett Johansson, seorang wanita Caucasian yang membawa watak seorang robot/wanita yang sepatutnya berbangsa Jepun menurut anime dan manga asalnya. Namun begitu, pengarah anime Ghost in the Shell (1995), Mamoru Oshii sendiri tidak berapa kisah dengan watak wanita kulit putih dalam filem ini.

ghost-shell-movie-scarlett-johansson-major_557

Filem arahan Rupert Sanders ini sememangnya mengambil sedikit babak-babak yang ada dalam versi anime tahun 1995. Dari babak permulaan, babak lori sampah dan banyak lagi, muzik pun. Ghost in the Shell mengisahkan polis robot separa manusia, Major Mira Killian (Scarlett Johansson) yang bertugas sebagai counter teroris. Dunia yang ditonjolkan di dalam filem ini ialah dimana manusia yang mempunyai roh di dalam rangka (shell) yang dicipta. Ianya agak berbeza dengan AI (Artificial Intelligence) dimana robot/manusia dalam dunia ini kelihatan dan berfikir macam manusia, roh mereka adalah manusia dan jasadnya adalah robot. Makan, minum sama seperti manusia. Mira Killian sedang menjejak Kuze (Michael Pitt) yang merupakan villain dalam filem ini.

Image result for ghost in the shell movie

Ghost in the Shell ada kalanya mengingatkan aku kepada filem Ex-Machina (2015) terutamanya ketika babak salah satu anggota badan robot tersebut ditanggalkan. visual effects dalam filem ini sangat top notch. Kemas dan cantik. Ini antara perkara yang aku rasa sangat mengasyikkan. Cuma dari segi aksi dan keterujaan dalam menonton aksi-aksi tersebut aku tak nampak ianya seperti sesuatu yang menarik. Tiada unsur suspen yang betul-betul padu dalam filem ini.

Dari segi watak, Ghost in the Shell lebih menonjolkan watak Mira Killian. Mira Killian sebenarnya dalam proses mengenali dirinya. Pada permulaan filem, beliau hanya diberi tahu bahawa ayah dan ibunya mati lemas dan hanya ‘rohnya’ sahaja yang berjaya masuk dalam ‘shell’ yang telah dicipta oleh Hanka Robotic. Namun begitu, watak beliau mula berkembang apabila beliau sendiri nampak vision yang tidak pernah dilihat atau yang diingatnya. Ketika 3rd act filem ini lah penonton yang mungkin pernah menonton anime Ghost in the Shell sebelum ini akan berkata, “ooo, baru faham”.

Image result for ghost in the shell kuze

Watak villain dalam filem ini bagi aku tak begitu mengancam. Ketika ‘baton’ watak jahat diserahkan kepada watak yang lain, aku rasa tak nampak begitu emosi dan berjaya. Hubungan Mira Killian dengan ‘watak yang menentang authoriti’ (susah betul taknak bagi spoil jalan cerita) pun tak berapa kuat. Watak Kuze pun bagi aku agak biasa dan tidak berapa nak dark.

Plot filem ni bagi aku agak perlahan sedikit. Mungkin ramai yang agak rasa bosan kerana mereka anggap filem ini ialah filem Cyberpunk yang penuh dengan aksi. Tapi bagi aku, ianya plot yang membina watak Mira Killian, cuma ia agak mengetepikan perkembangan watak Batou yang aku lihat agak akrab dengan Killian.

Keseluruhan, aku rasa Ghost in the Shell perlu ada sequal kerana ianya masih menarik dimata aku. Aku faham konsep dan jalan cerita filem ini. Mungkin ada yang masih mengungkit elemen ‘whitewash’ dalam filem ini. Bagi aku sendiri, apabila aku tonton penuh filem ini, baru aku faham ‘konsep’ Ghost (Roh) in the Shell (Badan) dalam filem ini sebab kita tidak boleh menilai watak Mira Killian ini melalui wajah dan badan Scarlett Johansson itu sendiri (walaupun dia hot, maaf aku kena mengaku). Harap-harap kalian faham maksud aku.

Image result for ghost in the shell

Keseluruhan ok, ianya bukan copy terus dari anime asal, plot filem ini agak original. Aku harap filem ini pulang balik modal supaya studio rasa nak buat lagi Sequal filem ini. Yang pasti, filem ini bukanlah filem popcorn dan seronok untuk ditonton beramai-ramai.  Peminat anime Ghost in the Shell pasti akan suka filem ini.

7/10

Movie Review: Life (2017)

Life, filem fiksyen sains yang diarahkan oleh Daniel Espinoza, seorang pengarah dari Sweden yang pernah mengarah filem yang bertajuk, Safe House. Aku baru tahu. Filem ini membariskan pelakon-pelakon yang hebat seperti Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson dan seorang pelakon Jepun yang cukup berbakat, Hiroyuki Sanada.

Image result for life 2017

Life mengisahkan tentang sekumpulan angkasawan yang tinggal di International Space Station (ISS) untuk membuat satu kajian tentang makhluk yang hidup di planet Marikh. Sumber yang mereka dapat dari planet tersebut ialah tanah. Entah macam mana dengan menggunakan segala elemen sains, satu makhluk atau organism hidup. Ia dinamakan Calvin.

pegasus_LARGE_t_1581_107289356

Filem ini pada mulanya membawa aku terfikir bahawa mereka telah memberikan satu kehidupan baru kepada makhluk yang hidup jauh di planet marikh dan mengenali makhluk di muka bumi yang dinamakan manusia. Segalanya indah. Tetapi aku silap. Dia semakin bijak dan semakin besar. Dia ganas. Ketika 2nd act dan 3rd act filem ini lah filem ini menjadi seperti horror filem.

Mungkin filem ini boleh dikategorikan sebagai filem alien atau makhluk asing. Tetapi Life sedikit berbeza. Ia dia sebenarnya hadir sebagai satu sel yang seolah-olah tidak hidup, namun ia telah diberikan satu kehidupan oleh manusia itu sendiri. Berbeza dengan filem-filem alien yang lain dimana mereka sudah bijak, pandai, ada senjata, pergi serang manusia. Makhluk dalam filem Life ini merupakan hasil manusia atau lebih mudah satu kesilapan manusia.

Related image

Jika anda menonton filem ini, anda pasti akan disajikan oleh aksi-aksi yang thrill. Aku puji pengarah filem ini, walaupun dengan menggunakan teknologi CGI, dengan lokasi yang agak minimalis, keterujaan dan ketakutan itu diluahkan dalam plot filem ini. Ini merupakan filem yang agak klaustrofobik. Membuatkan aku teringat ketika menonton filem Gravity arahan Alfonso Cuaron.

Lakonan dalam filem ni semua mantap. Rebecca Ferguson terutamanya. Watak beliau nampak tegas dengan jawatan yang dipegang. Jake Gyllenhaal seperti biasa, memang hebat. Masing-masing berjaya memainkan ekspresi wajah ketakutan dengan begitu baik sekali. Cuma bagi aku watak Ryan Reynolds dalam filem ini seperti terbawa-bawa dengan watak humor beliau dalam Deadpool. Sudahlah dalam poster nampak dia seperti memegang watak utama, hakikatnya, biasa sahaja.

Image result for life 2017

Watak Dr. David Jordan (Jake Gyllenhaal) dan Sho Kendo (Hiroyuki Sanada) memberi gambaran apa kaitan dengan tajuk filem ini, Life. David Jordan sudah tinggal di ISS lebih kurang dua tahun dan selesa hidup di angkasa kerana hidup di bumi penuh rasa kebencian. Sho Kendo pula baru sahaja menimang cahaya mata yang baru (sulung agaknya) kemunculan satu kehidupan baru dalam dirinya. Mungkin elemen-elemen ini sedikit sebanyak memberi gambaran tentang hidup (Life) di dalam watak-watak yang ditonjolkan dalam filem ini selain dari makhluk yang semakin membesar dari Marikh itu. Ini hanya sekadar interpretasi peribadi.

Life merupakan sebuah filem sci-fi yang bagus, tidaklah hebat seperti filem sci-fi angkasa lepas yang lain, namun ianya sangat berbaloi. Secara peribadi, aku tidak menonton trailer filem ini. Aku baru tahu filem ini semalam apabila menonton filem Power Rangers, poster di panggung wayang yang membuatkan aku rasa nak menonton Life. Ianya sangat berhasil dan aku sendiri puas hati dengan filem ini. Plot twist dalam filem ini aku boleh jangka. Aku rasa  itulah kelemahan filem ini, aku rasa ending dia taklah surprise mana, tetapi membuka kepada pelbagai tanggapan bahawa akan ada sekuel atau pun berkongsi dengan universe filem-filem yang lain. Entah lah.

7.5/10

Movie Review: Silence (2016)

Image result for silence 2016 poster

Martin Scorsese tidak perlu diperkenalkan lagi. Beliau adalah contoh pengarah hebat yang masih ada pada zaman moden. Filem-filem beliau seperti Taxi Driver, King of Comedy, Raging Bull, The Wolf of Wall Street antara hasil karya agung beliau. Namun begitu, ada sebuah filem yang sudah lama mahu dibikinnya, diambil dari buku popular tulisan Shusaku Endo yang bertajuk, Silence. Tahun lepas, filem ini ditayangkan di pawagam. Silence mengambil masa lebih kurang 25 tahun untuk dibikin.

Image result for silence 2016 scene

Filem ini mengisahkan seorang paderi dari Portugal, Father Ferreira (Liam Neeson) yang pergi ke Jepun untuk tujuan menyebarkan agama Kristian. Namun begitu, ada khabar angin yang mengatakan Father Ferreira sudah murtad di Jepun. Untuk membuktikan hal ini, 2 orang paderi dihantar pergi ke sana untuk mengesahkan hal ini. Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) dan Francisco Garupe (Adam Driver) sendiri menjejakkan kaki di tanah Jepun hasil bantuan dari seorang lelaki yang bernama Kichijiro (Yosuke Kubozuka) yang merupakan penganut Kristian. Rodrigues dan Garupe terkejut kerana penganut agama Kristian di Nagasaki hidup dalam ketakutan.

Image result for silence 2016 martin scorsese 20 years

Silence merupakan sebuah filem yang sangat berat. Filem ini berdurasi lebih kurang 2 jam 40 minit macam tu. Jalan cerita filem ini memang perlahan. Ada waktu yang boleh dikatakan agak mendebarkan juga. Filem ini bersifat naratif. Penceritaan bagaimana Rodrigues itu sendiri mencari mentornya, Father Ferreira yang dikatakan sudah ‘sesat’ di Jepun. Apabila beliau sendiri tiba di Jepun, beliau melihat bahawa agama Kristian yang diamalkan di Jepun waktu itu adalah secara ‘underground’. Hal ini disebabkan oleh pemerintah ketika itu yang bersifat anti-kristian. Penonton akan melihat bagaimana tahap kesabaran Rodrigues dan Garupe diuji oleh pelbagai dugaan yang menanti mereka kerana mereka pelrukan jawapan bukan sahaja dari pemerintah yang sanggup menyiksa dan membunuh penganut Kristian, malahan beliau juga mempersoalkan Tuhan.

silence

Isu yang dibawa dalam filem ini agak sensitif. Sebab tu aku rasa filem ini bukanlah untuk semua orang. Ini bukan filem yang boleh ditonton diruang tamu, dengan popcorn. Ini sebuah filem yang sering memberi pertanyaan kepada penonton yang suka berfikir. Adakah berbaloi nyawa digadaikan kerana kepercayaan yang dipertahankan? Ini lah salah satu persoalan yang muncul dalam filem ini.

Image result for silence 2016 martin scorsese 20 years

Dari segi visual, filem ini berjaya membawa mata aku kepada keadaan Jepun pada tahun 1600. Sinematografi filem ini sangat kemas. Mungkin kerana itu filem ini mendapat pencalonan Oscars yang lepas untuk kategori tersebut. Soundtrack filem ini juga boleh aku katakan tiada. Bunyi yang ada hanyalah bunyi angin, hujan, laut, bunyi tapak kaki, bunyi orang ketuk pintu. Ya, aku tak tipu. Sangat sesuai dengan tajuk filem Silence. Seolah-olah tiada siapa yang mendengar penderitaan mereka yang terseksa dalam filem ini. Martin Scorsese membikin filem ini dengan begitu kemas, cantik dan sangat bermakna.

Image result for silence 2016 martin scorsese 20 years

Lakonan Andrew Garfield sangat hebat. Bagi aku, beliau antara pelakon muda yang boleh pergi jauh. Tahun lepas sahaja, 2 filem lakonan beliau ada di panggung wayang. Hacksaw Ridge dan Silence. Ternyata beliau berjaya membawa watak yang agak emosi dan berat. Adam Driver dan Liam Neeson hanyalah sekadar watak pembantu, namun begitu mereka berdua juga menjiwai watak dengan begitu baik sekali.

Filem ini juga memberitahu bahawa, mungkin seseorang manusia itu akan tunduk dengan desakan oleh seseorang atau sebuah kumpulan, namun begitu dalam hatinya, kepercayaan dan kesetiaan terhadap apa yang dipercayainya belum tentu pudar.

9/10