Movie Review: Kurt Cobain: Montage of Heck

Kurt Cobain merupakan bekas vokalis dan pemain gitar kumpulan tersohor pada awal 90-an, Nirvana. Dia meninggal dunia ketika umurnya 27 tahun. Kurt membunuh dirinya sendiri dengan menembak kepalanya menggunakan shotgun. Doukumentari Montage of Heck ini merupakan kisah visual hidupnya dari dia kecil sehinggalah hujung hayat.

Dokumentari arahan Brett Morgen ini merupakan hasil kolaborasi beliau bersama balu Kurt Cobain sendiri, Courtney Love sejak dari tahun 2007. Beruntungnya Brett, ahli keluarga Kurt sanggup berkongsi segala hasil seni, nota, rakaman video Super 8 dan suara untuk dijadikan satu jalan cerita. Ramai orang yang terlibat dengan temuramah dokumentari ini antaranya ialah Krist Novoselic (Pemain bass Nirvana, kawan Kurt), Wendy O’Connor (Emak Kurt), Dom Cobain (Ayah Kurt), Tracy Marander (bekas kekasih Kurt) dan juga Courtney sendiri.

Apa yang aku dapat simpulkan melalui dokumentari ini ialah, Kurt pada mulanya merupakan seorang kanak-kanak yang dahagakan kasih sayang dan perhatian. Malang bermula apabila dia seperti tidak dipedulikan oleh ayahnya, kemudian ibu bapanya bercerai. Kemudiannya dia bermula dengan marijuana, kemudian dapat tahu yang dia mempunyai satu penyakit dari perut dan terus mencuba heroin. Namun begitu dia agak serius dengan perjalanan muzik kumpulannya meskipun gagal beberapa kali. Kareer muzik dia begitu meletup apabila mereka selesai merakam album Nevermind. Dari situlah bermulanya hidup Kurt yang sangat popular sehingga dia rimas dan tidak gembira dengan title “rockstar”. Percintaan dia dengan Courtney bagi aku sangat mengejutkan apabila Courtney sendiri mengaku yang dia mengambil dadah ketika dia sedang mengandung.

Paling menarik apabila dokumentari ini memasukkan rakaman suara Kurt tentang bagaimana hidupnya semasa sekolah disertakan dengan animasi oleh Stefan Nadelman dan Hisko Hulsing. Ini melancarkan dan memberi visual yang lebih jelas bagaimana hidup Kurt itu sendiri. Rakaman demo lagu seperti About a Girl dan Been a Son turut boleh didengar dalam filem ini. Selain itu, sedikit rakaman gig besar seperti Reading Festival 1992 turut diselitkan.

Cuma dokumentari ini durasinya panjang dan disertakan dengan grafik atau lukisan yang sedikit disturbing. Mungkin menceritakan perasaan dan kekecewaan Kurt Cobain.

Dokumentari ini tamat dengan lagu Where Did You Sleep Last Night, lagu yang dimainkan oleh Nirvana dalam album MTV Unplugged In New York. Satu penutup kepada visual hidup Kurt Cobain yang penuh turun, naik dan turun.

Secara peribadi, ini merupakan dokumentari yang mungkin agak berat dan gelap bagi watak Kurt Cobain itu sendiri. Sebenarnya dia cuba untuk menjadi yang terbaik sekurang-kurangnya lebih baik dari ayahnyya.  Namun begitu, usahanya dalam bidang muzik, seni dan kesungguhannya menunjukkan yang beliau seorang manusia yang dikurniakan akal yang bijak dan berbakat dalam bidang tersebut.

Selamat hari jadi, Kurt.

8/10

Advertisements

Movie Review: The Silence of the Lambs (1991)

Sempena hari valentine, aku telah menonton satu filem yang pernah ditayangkan pada hari valentine, 1991. The Silence of the Lambs. Sedikit info, filem ini merangkul 5 anugerah Academy yang ke-64. Inilah satu-satunya filem horror yang berjaya memenangi anugerah filem terbaik dalam sejarah Oscars, manakala pelakon utamanya, Anthony Hopkins dan Jodie Foster merangkul anugerah pelakon terbaik.

Ianya bermula apabila Clarice Starling (Jodie Foster) yang sedang dalam latihan Akademi FBI telah ditugaskan untuk menemuramah seorang pembunuh bersiri, kanibal dan bekas pakar psikatri yang ditahan di hospital gila, Dr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins)  dengan harapan mereka dapat mencari klu dan pembunuh bersiri yang digelar ‘Buffalo Bill’.

Filem ini menariknya bagi aku ialah 2 karekter. Dr Hannibal Lecter dan Clarice Starling. Mereka berdua mempunyai tujuan mereka yang tersendiri. Lalu mereka berdua mula bekerja sama. Hannibal pula, meskipun ramai orang pernah menemuramahnya tetapi dia tidak memberikan kerjasama. Berbeza bila dia bertemu dengan Starling. Dalam masa yang sama, dia seolah-olah menjadi pakar psikarti kepada Starling itu sendiri. Penonton akan dibawa kepada kenangan pahit Starling mengapa dia ingin menjadi polis/FBI. Eksplorasi jiwa Starling ini berlaku kerana Hannibal Lecter itu sendiri walaupun dia sebenarnya boleh sahaja nak bagitau siapa nama betul Buffalo Bill.

Jalan cerita The Silence of the Lambs seperti puzzle. Satu demi satu penonton diasyikkan dengan klu dan tindakan seterusnya. Meskipun sebenarnya Starling hanya satu langkah untuk berjumpa dengan Buffalo Bill. Keseluruhan jalan cerita bagi aku, kemas. Terutamanya ketika kemuncak atau 3rd act. Bagus.

Bagi aku, isu seksis agak kuat ditekankan dalam filem ini. Aku tak boleh cerita lebih. Namun paling jelas, watak Starling itu sendiri. Dia seorang ejen FBI dari golongan wanita. Ketika dia sampai ke tempat kejadian atau menyiasat mayat, ramai sheriff dari golongan lelaki hanya memandangnya seperti tidak percaya hanya kerana dia seorang wanita.

Inilah contoh filem horor yang bagus dengan pelakon yang hebat. Filem ini telah menerima kritikan positif dan telah disenarakan oleh laman web imbd.com sebagai top 250 filem dalam laman webnya. Anehnya, filem ini ditayangkan pada hari valentine tahun 1991.

9/10

Petikan dialog dari filem ini yang sangat memorable:

“A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.”

Movie Review: The Look of Silence (2014)

https://i2.wp.com/thefilmstage.com/wp-content/uploads/2014/08/the_look_of_silence_1.png

The Look of Silence merupakan buah tangan terbaru pengarah kontroversi, Joshua Oppenheimer yang sebelum ini mengarah filem dokumentari yang bertajuk, The Act of Killing (2012). Sama seperti The Act of Killing, The Look of Silence berlatar belakang kan masyarakat Indonesia yang terlibat dengan Pembantaian di Indonesia pada tahun 1965-1966.

Jika The Act of Killing memfokuskan hal pembunuh yang membunuh mereka yang didakwa Parti Komunis Indonesia (PKI), The Look of Silence pula memfokuskan kepada keluarga mangsa. Filem dokumentari ini bermula dengan Adi, yang lahir 2 tahun selepas pembantaian itu berlaku, dia menonton satu rakaman video dimana 2 orang lelaki dengan bangga menceritakan bagaimana dia membunuh seorang lelaki yang didakwa ahli PKI, Ramli. Ramli merupakan abang kepada Adi. Bermula dari situlah perjalanan Adi mencari pembunuh abangnya dan kebenaran yang semangnya pahit untuk diterima.

Satu perkara yang aku suka dengan filem dokumentari ini ialah bagaimana penonton merasa ‘disturbing’ nya apabila menonton. Seperti filem sebelumnya, filem ini juga tiada aksi-aksi jijik atau pertumpahan darah, cuma penceritaan oleh mereka yang membunuh dengan penuh rasa bangga sudah cukup meloyakan tekak mereka yang menonton.

Babak-babak yang melibatkan kekeluargaan seperti Adi dan anak perempuannya sedikit meredakan namun membuatkan aku berfikir apakah akan terjadi jika anak kecil itu menerima nasib yang sama seperti pakciknya. Filem dokumentari ini bagi aku menimbulkan rasa insaf dan perikemanusiaan.

Jika anda pernah menonton The Act of Killing, wajib juga menonton The Look of Silence sebagai pelengkap kepada sejarah gelap Indonesia ini. Mungkin kita tidak tahu kebenaran jika kita baca melalui Internet, bukan dari mulut mereka yang terlibat. Dokumentari ini adalah jawapannya.

The Look of Silence menerima pencalonan untuk Anugerah Academy tahun ini dalam kategori Filem Dokumentari terbaik. Jika anda ingin menonton 2 filem dokumentari ini, anda boleh tonton di youtube. Search sahaja “Jagal” dan “Senyap”

8/10

Movie Review: Ola Bola (2016)

Ola Bola merupakan filem arahan Chiu Keng Guan yang semua sedia maklum, beliau pengarah filem terkenal yang pernah mengutip kutipan tertinggi di Malaysia sebelum dipecahkan oleh Polis Evo, The Journey. Filem ini diadaptasi dari kisah benar pada tahun 1980 ketika Malaysia layak ke kejohanan Olimpik di Moscow tetapi Malaysia memboikot kejohanan tersebut kerana solidariti kepada Afghanistan yang diserang oleh Soviet Union.

Filem ini bermula dengan baik, pengenalan watak atau build up character merupakan faktor penting dalam filem ini. Mengapa watak-watak ini begitu mahu bermain bola sepak terutamanya mereka hanyalah pemain amatur yang tidak bergaji. Isu seperti kekeluargaan, sosial, semangat berpasukan, banyak ditekan dalam filem ini.

Diukur dari segi lakonan, sudah tentu banyak pelakon amatur dalam filem ini, namun begitu tidaklah seteruk yang disangka. Lakonan Bront Palare sebagai pengulas yang bernama Rahman sangat menarik perhatian dengan ulasan perlawanan yang penuh selamba dan humor. Lakonan 3 orang budak India, adik kepada Muthu juga sangat mencuit hati.

Banyak babak yang sebenarnya sedikit membuatkan penonton berhabuk matanya. Pasti ramai yang setuju babak di dalam bilik persalinan adalah babak yang sememangnya sangat menyentuh hati dan menaikkan semangat. Ambil sahaja contoh filem Any Given Sunday, ucapan Al Pacino yang penuh semangat. Filem berkonsepkan sukan, wajib ada babak-babak sebegini untuk menaikkan perasaan semangat penonton. Kredit buat pelakon-pelakon filem ini kerana berjaya menghidupkan babak tersebut.

Chiu tahu apa yang perlu dia lakukan untuk memvisualkan zaman 80-an. Babak semua pemain menaiki helikopter tentera dan melihat pemandangan Malaysia dari udara bagi aku, itu adalah babak paling cantik dimata aku. Sangat bermakna dengan nyanyian Inilah Barisan Kita dengan penuh semangat.

Di Malaysia, jarang ada filem yang bercorakkan sukan sebegini. Mungkin bukanlah filem terbaik tempatan, namun Ola Bola menjanjikan sesuatu yang berbeza. Orang yang bukan peminat bola sepak pun boleh memahami filem ini. Bagi aku, filem ini menonjolkan bagaimana sukan bola sepak itu boleh menjadi satu ejen penyatuan kaum yang berbilang di Malaysia. Semoga negara kita banyak menghasilkan filem-filem ada “isi” pada masa akan datang.

7/10

P/s Pastikan anda jangan bangun keluar panggung ketika kredit. Tambahan pula, ada cameo dari ‘orang-orang penting’

(500) Days of Summer: Analisis

https://juicyreviewz.files.wordpress.com/2015/08/500-days-of-summer.jpg?w=348&h=538

Filem ini ditayangkan pada tahun 2009. Filem arahan Marc Webb ini mendapat review yang positif dari pengkritik filem. Joseph Gordon Levitt telah menerima pencalonan Golden Globe untuk pelakon lelaki kategori komedi. (500) Days of Summer secara jujurnya antara filem romantik/komedi yang aku gemar selepas 50 First Date. Berikut adalah analisis (boleh kata analisis) perjalanan jalan cerita dari sudut pandangan Tom Hansen. Sebab dialah protagonis dalam filem ini. Tambahan, filem ini tak menggunakan timeline yang selari. Jadi, analisis ni aku buat yang selari, senang faham.

AWAS. ARTIKEL INI MENGANDUNGI UNSUR SPOILER. YANG BELUM TONTON JANGAN BACA.

Pada awal filem ini, penonton diberitahu bahawa filem ini bukan filem cinta. Terus penonton dibawa kepada pengenalan watak utama. Tom Hansen yang percaya yang satu hari nanti, dia akan berjumpa dengan orang yang dia cinta, gemar mendengar muzik pop British dan sering kali salah erti terhadap filem The Graduate (1967) manakala Summer Finn mempunyai masalah keluarga ketika kecil dan tidak percaya pada cinta. Disini penonton dapat lihat betapa jaraknya perwatakan dua individu ini. Tom Hansen = Pro Cinta, Summer Finn = Anti Cinta. Mereka bertemu di satu syarikat yang mereka kad ucapan. Summer, baru masuk kerja sekaligus membuatkan Tom Hansen mula jatuh cinta.

https://i0.wp.com/www.dvdactive.com/images/reviews/screenshot/2011/2/500daysofsummerbdcap2_original.jpg

Babak di dalam lif adalah babak paling aku suka. Tom Hansen masuk sambil mendengar lagu The Smiths-There Is a Light That Never Goes Out, Summer juga masuk. Summer menegur Tom apabila dia terdengar muzik The Smiths dari headphonenya. Dia berkata kepada Tom yang dia mempunyai selera muzik yang bagus. Ini membuatkan Tom rasa Summer lah wanita yang dia tunggu. Lihat di sini bagaimana Tom terus jatuh cinta. Hanya kerana muzik pop british dan dipuji, dia mula cair. Mereka ada persamaan. Tom dan Summer meminati muzik The Smiths.

2 minggu Tom cuba memancing Summer, cuba berbual, tetapi tidak berhasil. Ada sekali, dia memainkan lagu The Smiths-Please, Please, Please Let Me Get What I Want dalam usaha untuk menarik perhatian Summer. Namun, Summer lalu begitu sahaja. Namun begitu, malam karaoke bersama rakan-rakan pejabat merupakan peluang terbaik Tom. Mereka berbual sambil minum dan ada sedikit perdebatan antara Tom dan Summer. Summer berpendapat bahawa dia tidak perlu ada kekasih dan tidak perlu ada cinta. Dia lebih suka bebas. Ketika ini perhatikan wajah Tom. Ada sedikit kesal. Dalam hati dia sudah mula jatuh cinta dengan Summer. Namun kata-kata Summer itu sedikit sebanyak merubah wajah senyum menjadi senyum terpaksa. Namun begitu, Tom cuba mempertahankan bahawa cinta itu perlu, mungkin dengan harapan yang Summer akan berubah fikiran terhadap definisi cintanya.

Semasa pulang, McKenzie yang mabuk telah berkata kepada Summer bahawa Tom menyukai Summer. Ketika inilah pada pendapat aku, hati Tom dan Summer mula merasai sesuatu. Summer bertanya kepada Tom adakah dia benar-benar suka terhadap Summer. Sudah tentu soalan itu menggembirakan Tom. Tetapi, Summer bertanya adakah dia suka sekadar kawan, tidak lebih? Ketika ini Tom sebenarnya terpaksa cakap YA walaupun sekadar kawan. Sebab itu sahaja peluang dia untuk rapat dengan Summer ketika Summer dengan perinsip cintanya yang bertentangan dengan Tom.

https://lh3.googleusercontent.com/-cOlZV-rsEhA/TWl9cvcHf3I/AAAAAAAACHA/x-KJIHMSVTg/s1600/Screen+shot+2011-02-26+at+22.17.18.png

Keesokkan harinya, Summer dan Tom bertemu dalam bilik cetak. Maka bermulalah babak mereka bercium buat kali pertamanya dalam filem ini. Pada pandangan aku, dari sudut Tom. Dia pelik. Semalam kata Summer, mereka hanya kawan. Tetapi hari ini lagak mereka seperti pasangan kekasih. Bermulalah waktu-waktu gembira mereka. Seperti, bermain di dalam pasaraya IKEA, kononnya mereka pasangan kekasih yang komplen terhadap peralatan dan perabut rumah. Semasa mereka baring di atas katil dalam pasaraya IKEA, Summer menekankan yang dia tidak mahu serius. Tom, walaupun pahit mendengar kata-kata Summer, dia terpaksa akur kerana dalam duniannya sekarang, hanya ada Summer.

Semuanya indah. Tidur pun sama-sama, buat hubungan seks pun sama-sama, tonton filem lucah bersama. Namun segalanya berubah apabila Tom menumbuk seorang lelaki dalam bar yang cuba mengorat Summer. Pada pandangan aku, Tom ingin membuktikan bahawa dia lelaki yang mampu melindungi Summer dalam apa jua keadaan. Namun inilah kesilapan Tom yang paling besar. Summer tidak gemar dan tidak perlukan sebarang perlindungan. Pada pendapat aku, Summer merasakan yang Tom sudah ‘jauh’ dan terlalu serius dalam hubungan ini.  Ketika inilah mereka berperang. Tom mengungkit tentang hubungan yang mereka lalui sekarang. Tom merasakan yang mereka sebenarnya bukan sekadar kawan dan sekurang-kurangnya mereka merupakan pasangan.

Namun begitu, segalanya kembali tenang. Summer datang ke apartmen Tom dan mereka memulakan sesi hati ke hati. Babak ini bagi aku menunjukkan yang Tom sebenarnya tidak tahu sejarah lampau Summer. Dia pernah menjadi biseksual dan mempunyai seorang kekasih dari Itali yang bernama “The Puma”. Selepas itu, hubungan mereka normal.

https://i0.wp.com/41.media.tumblr.com/ca47c900ddbefe29da5da8971c78ada5/tumblr_n6ekunzJxe1rml3nvo1_1280.png

Sehinggalah pada satu hari, mereka pergi menonton wayang. Filem The Graduate, filem klasik lakonan Dustin Hoffman. Ketika penamat filem ini, Summer menangis teresak-esak. Ini menimbulkan rasa hairan Tom yang sememangnya dari mula tadi aku dah bagitahu, dia tak faham penamat filem The Graduate.

https://i2.wp.com/40.media.tumblr.com/50f89520a9eb400fa96ac3a7cb62dfce/tumblr_n6ekunzJxe1rml3nvo2_1280.png

Ok, begini. Ini merupakan apa yang aku faham dari filem The Graduate. Ada 2 watak utama. Ben dan Elaine. Ben pergi ke gereja untuk membawa lari Elaine dan mereka berjaya lari dengan menaiki bas. Ini babak yang penting. Pada mulanya, kamera fokus kepada 2 watak dengan wajah yang gembira. Lama kelamaan, wajah kedua-dua watak ini berubah dan keluarlah lagu Simon & Garfunkel-Sound of Silence. Kenapa? bagi aku 2 watak ini sebenarnya baru tersedar, apa yang mereka buat sekarang bukannya menjamin masa depan mereka yang mereka inginkan. Itu semua satu kesilapan. Ok, tu padangan aku. Summer? bagi aku, dia menangis kerana dia merasakan yang babak itu ada kaitan dengan keadaan dia sekarang. Dia tidak rasa yang dia mampu berpura-pura depan Tom lagi. Akhirnya, dia berkata kepada Tom bahawa mereka perlu berhenti berjumpa namun Summer tetap menganggap Tom sebagai kawan.

Mulalah waktu-waktu kesedihan Tom Hansen. Dia mula tak pergi kerja dan tidak terurus. Hingga bos syarikat tempat kerjanya pun perasan dengan perubahan Tom. Ketika ini, Summer sudah berhenti kerja dan pergi ke tempat lain. Harapan berputik kembali apabila mereka bertemu dalam perjalanan ke majlis perkahwinan rakan pejabat mereka. Ketika ini Tom dan Summer bergembira, menari bersama, minum bersama dan ketika upacara mencampak sejambak bunga, Summer dapat. Dari riak wajah Tom, dia masih mengharap yang Summer kembali kepadanya dan mungkin bunga itu seperti jawapan kepada “takdir” dia dengan Summer.

https://i0.wp.com/www.moustachemagazine.com/wp-content/uploads/2014/02/VD-Expectation-Vs-Reality-.jpg

Summer menjemput Tom ke parti anjurannya. Tom bersetuju. Aku gemar cara Marc Webb menerangkan bagaimana expectation dan reality. Jangkaan Tom ialah malam itu mereka akan berbual bersama, minum bersama, bergembira dan tidur bersama. Namun semuanya hancur apabila Summer tak layan Tom pun. Dia sibuk dengan tetamu. Menambahkan lagi api kemarahan apabila Tom ternampak cincin di jari Summer. Ketika itulah dia sedar yang Summer sudah bertunang dengan lelaki lain. Dia pergi dari situ dan penuh kekecewaan.

Tom sedih dan berhenti kerja. Sebab? Dia menganggap syarikat membuat kad ucapan kata sayang atau apa jenis ucapan itu adalah tidak bermakna. Ia sama seperti lagu dan filem cinta yang kononnya memberi harapan palsu kepada orang yang berharap. Sepatutnya perasaan itu perlu diluahkan, bukan melalui kad. Dia juga sedar yang kepercayaannya terhadap cinta adalah salah. Tom akhirnya letak jawatan.

https://i0.wp.com/data.whicdn.com/images/9557595/original.jpg

Setelah menghadapi hari-hari yang gelap, Tom cuba kembali kepada bidang yang dipelajarinya, Seni Bina. Dia cuba pergi ke syarikat dengan harapan dia akan dapat kerja, namun gagal. Tom kemudiannya pergi ke satu tempat yang dia berjumpa dengan Summer. Kebetulan, Summer juga ada di situ. Mereka pun berbual. Ketika ini, Summer sudah menjadi isteri orang. Ketika ini juga, Tom memberitahu kepada Summer bahawa idea tentang cinta yang dibincangkan ketika mereka mula kenal dulu adalah salah belaka. Namun bagi Summer, tak salah pun apa yang Tom cakap tentang cinta satu ketika dahulu. Masa ini kita dapat lihat perubahan watak Summer terhadap cinta. Dia mula matang dan menerima yang cinta itu muncul dalam perasaan. Summer juga sebenarnya dari awal sudah tidak pasti bahawa Tom lah orang yang bakal berkongsi hidup dengannya. Ya, pedih. Pedih mana pun, Tom tetap rasa gembira dengan Summer yang sedang berbahagia.

https://melissabeatrice.files.wordpress.com/2011/05/tom-met-autumn.jpg?w=840

Penamat filem ini, babak dimana Tom sedang menunggu untuk ditemuduga. Dalam tempat yang sama, ada seorang wanita cantik yang berkata dia pernah nampak Tom di Angelus Plaza, tempat Tom suka lepak. Tetapi Tom tidak pernah pun nampak perempuan tersebut. Ketika itulah Tom perasan bahawa semuanya berlaku secara kebetulan. Tiada nasib atau keajaiban. Dia mengajak perempuan tersebut minum kopi selepas temuduga kerja.  Tamat. Mulalah hari pertama beliau dengan Autumn.

KESIMPULAN

  1. Sebenarnya, dari awal lagi Tom silap. Dia terlalu terbawakan perasaan cinta dia. Dari mula lagi Summer sudah beritahu hint yang hubungan mereka tak akan kemana.
  2. Summer memanglah melebih-lebih dalam hubungan ini, tapi bagi aku juga, Tom perlu sedar yang dia hanyalah kawan yang terlalu rapat tetapi tidak melebihi sempadan rakan dan cinta.
  3. Tom sepatutnya dengar cakap kawan dan adiknya. Adiknya antara orang yang paling awal nasihatkan dia. Hanya kerana minat muzik yang sama, dia terus cair dengan Summer.
  4. Tom tak sepatutnya salahkan syarikat tempat kerjanya. Manusia perlukan muzik, kad ucapan dan filem cinta untuk mewakili perasaan manusia yang kadang kala sukar diterjemahkan sendiri. Sayang Tom keluar dari syarikat itu dan terus sedih. Dia agak bagus dalam mereka ayat-ayat yang motivasi dan cinta.
  5. Tom terlalu syok sendiri dan Summer terlalu memberi harapan. Kalau aku lelaki pun, boleh hilang kewarasan dalam bercinta kalau ada perempuan macam ni.

Apa-apa pun ini hanyalah interpretasi aku terhadap filem ini. Mungkin orang lain ada pendapat yang berbeza. Namun, walau apa jua pendapat pun, ini ialah filem yang bagus. Sejujurnya, ini filem cinta yang bijak dan realistik. Paling penting, filem ini tidak cliche. Percayalah, dalam dunia ini, ramai lelaki senasib dengan Tom. Ingat, ini bukan filem cinta, tetapi cerita tentang cinta.

9/10

Movie Review: Spotlight (2015)

SPOTLIGHT.png

“The Power of Journalism”

Spotlight merupakan filem arahan Tom McCarthy. Sebut pasal Tom McCarthy, beliau adalah pengarah filem The Cobbler. Ya. The Cobbler filem lakonan Adam Sandler. Tetapi, aku fokus kepada Spotlight. Filem ini mengisahkan sekumpulan wartawan  yang bernama Spotlight, dari The Boston Globe. Marty Baron (Liev Schreiber) merupakan editor terbaru The Boston Globe. Beliau menyuruh wartawan dari Spotlight menyiasat kes seorang paderi bernama John Geoghan yang terlibat dengan kes pedofilia (seksual terhadap kanak-kanak). Maka, Spotlight pun mula mengumpul bukti dari fail-fail  kes lama dan menemuramah mangsa-mangsa yang terlibat.

Filem ini berdurasi selama 2 jam lebih. Semasa aku menonton, aku memerlukan fokus yang lebih. Ini kerana, kes yang mereka siasat itu bukanlah kes jenayah kecilan. Ia melibatkan satu institusi agama yang agak kebal di Boston. Setiap watak wartawan, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams dan Brian d’Arcy James mempunyai tugas dan kisah mereka tersendiri. Semakin aku menonton filem ini, semakin “gelap” penyiasatan dan kebenarannya. Bagi aku, filem ini bukan untuk semua. Filem ini perlu dihargai dengan penuh hati-hati dan penuh kefahaman kerana setiap klu yang mereka dapat ketika menyiasat adalah penting.

Sebut tentang lakonan, filem ini membariskan pelakon-pelakon yang bagus. Walter Robinson lakonan Michael Keaton hebat. Retak hebat lakonannya berterusan selepas filem Birdman. Tumpuan sudah tentu terarah kepada 2 pelakon yang menerima pencalonan Oscars, Mark Ruffalo dan Rachel McAdams. Bagi aku, kesemua pelakon dalam filem ini membawakan watak wartawan yang penuh dedikasi dan kesungguhan dengan begitu hebat sekali.

Plot filem ini disusun dengan begitu baik sekali. Semuanya ingin membawa audiens merasai bagaimana wartawan ini mengumpul bukti dan membina semula kes. Bagi aku ianya sangat padat dan menyeronokkan.

Kemungkinan filem ini agak bosan bagi sesetengah orang. Aku tak salahkan, sebab filem ini durasinya panjang. Seperti aku cakap tadi, setiap wartawan yang ditugaskan ada kisahnya tersendiri dan kadang-kala sedikit terkeliru dengan informasi yang mereka dapat. Babak dramatik yang boleh diingat juga sebenarnya kurang. Yang menguatkan filem ini ialah plot dan pelakon-pelakonnya. Aku melihat filem ini seperti filem dokumentari.

Sebagai seorang pelajar Komunikasi yang mempunyai sedikit pengetahuan tentang kewartawanan, aku mendapati filem ini sangat menarik. Membuka minda aku bahawa wartawan bukan hanya sekadar menyampaikan berita-berita umum, tetapi juga membuka mata masyarakat dan menjadi ejen kebenaran kepada masyarakat. Wartawan dalam filem Spotlight adalah contoh wartawan yang berani kerana benar dan tidak takut pada kuasa besar mahupun apa jua halangan. Bagi mereka, orang ramai perlu tahu berita yang telus.

Filem ini menerima 6 pencalonan Academy, termasuklah Filem terbaik dan pengarah terbaik. Tak pasti filem ini akan masuk Malaysia atau tidak. Jika anda berkesempatan dan berkemampuan untuk tonton filem ini, dan gemarkan filem penyiasatan, Spotlight adalah jawapannya.

8/10

spotlight-movie-1.jpg
Ya. Filem ini diadaptasi dari kisah benar. Hasil dari pembongkaran ini, team Spotlight telah menerima anugerah Pulitzer Prize untuk Public Service pada tahun 2003

Movie Review: The Boy (2016)

the-boy-2016-2

The Boy, filem arahan William Brent Bell (The Devil Inside) mengisahkan Greta (Lauren Cohan) yang ditugaskan menjaga sebuah anak patung kepunyaan pasangan di UK, Mr dan Mrs. Heelshire. Pada mulanya, Greta menganggap ianya seperti satu jenaka kerana dia sangka yang dia akan menjaga seorang kanak-kanak. Tetapi bagi pasangan Heelshire, patung itu bukan sekadar patung biasa. Ketika pasangan Heelshire bercuti, barulah Greta sedar yang kata-kata pasangan Heelshire itu benar.

Bagi aku, bulan januari bukanlah bulan yang bagus dalam dunia perfileman. Seolah-olah bulan yang terkena sumpahan. Tetapi The Boy menjanjikan satu keseronokkan yang berbeza berbanding filem seram bulan ini. Mungkin ramai yang kecewa. Aku melihat dari sudut hiburan.

Unsur saspen dalam filem ini bagi aku agak menjadi. Ada babak-babak yang buat penonton tak senang duduk dan terkejut. Dan ianya sangat berjaya. Sentuh bab lakonan, Lauren Cohan dan Rupert Evans berjaya membawa watak dengan agak baik sekali. Jalan cerita, mungkin ada sedikit membosankan. Tetapi berjaya ditutup dengan 2-3 babak yang saspen.

Cliche filem ini bagi aku babak mimpi. Aduh. Kenapa perlu ada babak cliche yang aku rasa banyak digunakan dalam filem-filem seram lain. Filem ni boleh jadi lebih baik dari itu.

Filem ini ada plot twist. Kredit buat produksi filem ini yang berjaya “menipu”. Cuma, bagi aku, plot twist dia terlalu awal. Bagus, ada kelainan cuma, ketika plot twist tu ditonjolkan, bagi aku sendiri, elemen ketakutan itu semakin kurang. Aku takkan cakap kenapa, sebab takut spoil pulak.

Penamat filem ini pulak membawa penonton tertanya-tanya dan bagi aku agak tak masuk akal pun ada. Kenapa? Anda perlu menonton filem ini. Mungkin pemahaman aku agak berbeza dengan kalian.

Plot twist terbaik bagi aku, The Sixth Sense (1999) arahan M Night Shyamalan. Dengan lakonan hebat Bruce Willis dan Haley Joel Osman, jalan cerita yang bagus, plot twist dia betul-betul diakhir filem dan membuatkan penonton cakap, “laaaaaaaaaaaa”, kejutan, erti kata lain. The Boy cuba sebegitu, tetapi tidak berapa kena.

Filem ini sejujurnya, menghiburkan, tetapi tidaklah gempak seperti mana kawan-kawan aku yang sudah menonton, katanya: “wooahhhh ending filem ni terbaik oooo”.

Tidak. Yang pasti lebih baik dari filem patung seperti Anabelle.

6/10

The-boy-trailer
Lupa nak kenalkan. Ini Brahms Heelshire