Nirvana dan 10 Lagunya Yang Terbaik

Nirvana sudah lama terkubur sejak dari kematian Kurt Cobain lagi. Dave Grohl terus buat kumpulan baru, Foo Fighters. Walaupun ada mini reunion yang melibatkan Krist, Dave dan Pat Smear, Nirvana tetap tidak sama dengan ketiadaan Kurt. Secara jujurnya, Nirvana antara kumpulan rock yang banyak memberi pengaruh besar dalam hidup aku terutamanya ketika aku mula membesar. Lagu pertama Nirvana aku dengar ialah You Know Your Right masa aku darjah 6. Aku belajar gitar, lagu Nirvana pertama yang aku reti main sampai habis ialah Come As You Are. Walaupun ada orang cakap Nirvana ni dah lapuk kalau aku masih dengar pada tahun 2016 ni, aku tetap layan macam aku mula-mula dengar pada tahun 2002. Berikut adalah top 10 lagu-lagu Nirvana yang paling aku minat.

10. Drain You

Lagu ni menarik sebab dia mula dengan clean kemudian masuk ke track yang distorted. Antara lagu yang buat aku goyang kepala. Riff gitar dia senang dimainkan dan senang ingat. Lirik dia aku tak pasti pasal apa. Ada cakap-cakap, lagu ni pasal Kurt sendiri bergelut dengan ketagihan heroin. Mungkin lebih kepada interpretasi sahaja.

9. School

Riff gitar lagu School bagi aku sangat berat. Suara Kurt juga sudah cukup nak cerita betapa tidak gemarnya dia dengan zaman sekolah. Pendapat aku lepas menonton Dokumentari Montage of Heck, Kurt Cobain memang tidak menggemari zaman sekolahnya. Lagu ni antara lagu wajib aku dengar sebelum ke kelas masa zaman degree dan master. Sebab lagu ni jujur.

8. Territorial Pissings

Anehnya, pertama kali aku mendengar lagu ni masa aku mula-mula beli ipod dan ada satu album penuh Nevermind. Pujian melambung aku beri kepada Dave Grohl kerana drum track yang sangat padu. Kalau persembahan live, set drum dan gitar mesti pecah. Classic Nirvana.

7. In Bloom

4 benda yang aku suka dalam lagu In Bloom.

i) Intro drum. Kata Dave, dia kreditkan drum track In Bloom kepada Chad Channing (drummer awal Nirvana sebelum Dave)

ii) Bassline Krist

iii) Gitar solo Kurt

iv) Chorus “he’s the one who likes all our pretty songs and he likes to sing along and he likes to shoot his gun. But he knows not what it means

6. Lithium

Sejujurnya, ni lagu yang kalau aku main gitar, aku selalu lupa chordnya. Sebab banyak sangat. Tapi masih lagi lagu yang sedap untuk dinyanyikan ramai-ramai. Terutamanya part chorus. Aku melihat lagu ni sebagai lagu “dadah” atau “high”

5. Serve The Servants

Lagu ni ada kaitan Kurt dengan bapanya. Kisah penceraian ibu bapanya pun jelas nampak dalam lagu ini. Kali pertama aku suka lagu ini masa aku beli DVD Nirvana: Live & Loud (1993) kat Kota Raya. Balik sekolah, dengan duit yang aku kumpul, terus aku beli. Lagu ini juga mengingatkan aku kepada perjalanan aku dari sekolah ke Kota Raya semata-mata nak beli DVD Nirvana.

4. Something In The Way

Lagu paling senang nak main gitar. Guna 2 chord sahaja. Tapi lirik lagu ini sangatlah mendalam dan sedih. Kisah hidup Kurt yang pernah dibuang dan duduk di bawah jambatan sungai Wishkah. Dia terasing. Vokal Kurt dalam lagu ini sangatlah mantap.

3. Smells Like Teen Spirit

Semua orang tahu lagu ini lagu Nirvana. Bagi aku, lagu ini bukanlah lagu nombor 1 dalam kepala aku. Namun, lagu ini adalah ‘anthem’ kepada dunia grunge, 90-an dan alternative rock itu sendiri. Tanyalah mat metal, mat rap, mat hip hop, mereka juga kenal lagu ini. Elemen The Pixies itu sendiri (loud,quiet, loud) kuat dalam lagu ini. Sampai ada yang cakap lagu ini ialah ‘Pixies Ripoff’.

2. Come As You Are

Pertama kali aku main gitar lagu Nirvana, inilah lagu yang aku boleh main sampai habis. Riffnya sangat grunge. Sampai sekarang kalau pegang gitar, betulkan tune, lagu ini aku akan jadikan rujukkan. Sekadar berkongsi dan interpretasi, bait lirik dalam lagu ini, “When I swear that I don’t have a gun. No i don’t have a gun“, 3 tahun kemudian, dia membunuh diri dengan menembak di kepalanya sendiri. Seram juga. Seperti beri klu pula.

1. About A Girl

Ini lah lagu Nirvana paling aku minat. Lagu ini mengingatkan aku kepada sisi pop Nirvana terutamanya dalam album Bleach (1989). Mula-mula jatuh cinta bila beli DVD Nirvana MTV Unplugged. Belajar gitar. Impian aku ialah (angan-angan) aku main lagu ini live secara akustik di hadapan orang. Sudah tentu tak kesampaian. haha.

Itulah top 10 lagu Nirvana yang aku minat. Anda pula bagaimana? Adakah anda suka lagu Floyd The Barber? Rape Me? Polly? atau Dive? Yang pasti, aku tak pernah jemu dengan Nirvana.

Advertisements

Ikiru: Kritikan Sosial oleh Akira Kurosawa

81yVROr1dXL._SL1500_.jpg

Lebih kurang dua minggu yang lepas, aku telah menempah 2 filem Akira Kurosawa dari US dalam format blu ray  (The Criterion Collection). Ikiru (1952) dan Seven Samurai (1954).  2 filem ini merupakan antara filem hebat arahan pengarah tersohor dari Jepun itu. Namun, aku lebih tertarik kepada filem Ikiru.

Filem ini mengisahkan tentang Kenji Watanabe, seorang kakitangan kerajaan Jepun yang ketika itu berlatar belakangkan zaman pasca perang dunia kedua. Watanabe hidup dalam keadaan kerja yang sangat birokrasi. Dia bekerja di tempat itu selama 30 tahun. Selepas kehilangan isterinya yang tercinta, dia hanya tinggal satu rumah bersama-sama Anak lelaki dan menantunya. Kehidupan Watanabe tidaklah gembira. Dia selalu diperli dan dikutuk belakang oleh rakan sekerja. Di rumah pula, anak dan menantunya terlalu sibukkan hal duit pencen Watanabe supaya mereka boleh ada harta dan beli rumah lain. Tambah malang lagi, Watanabe disahkan mengidap kanser perut dan ada masa hanya beberapa bulan sahaja lagi untuk hidup. Tiada siapa yang tahu hal tersebut. Akhirnya, Watanabe mengambil keputusan untuk menghabiskan saki baki hidupnya dengan melakukan perkara yang tidak pernah dibuatnya dan produktif dalam membantu orang terutamanya projek membina taman permainan yang dia bersungguh-sungguh berjuang untuk mendapatkan kelulusan sebelum dia mati.

Apa yang aku lihat dalam filem Ikiru ialah kritikan sosial Akira Kurosawa terhadap masyarakat Jepun ketika itu. Gambaran masyarakat Jepun terutamanya kakitangan kerajaan ialah terlalu banyak karenah birokrasi. Bila ada orang ingin mengadu tentang masalah pembentungan di kawasan perumahan mereka, bermacam-macam tempat pekerja mereka hantar. Pergi ke kaunter hal pembentungan, kena pula pergi ke kaunter kesihatan, kemudian ke kaunter perumahan. Akhirnya, orang yang mengadu itu fed up.

Kurosawa juga menekankan isu masyarakat Jepun yang semakin hilang konteks budayanya yang tinggi (High Context Culture) dalam kekeluargaan. Lihat sahaja bagaimana layanan anak Watanabe yang semakin hari semakin hilang hormatnya terhadap bapanya meskipun selama ini bapanya adalah orang yang kuat bekerja untuk kesenangan masa depan anaknya.

Masyarakat Jepun ketika itu juga dilihat terlalu kebaratan. Malam Watanabe berhibur bersama-sama seorang penulis itu menampakkan bagaimana malam masyarakat Jepun ketika itu melambangkan pengaruh barat yang sangat tinggi. Dari kelab malam, sehinggalah kelab Kabaret. Dengan pakaian kot dan bertali leher jelas budaya Jepun semakin malap dalam filem ini.

Masyarakat yang buruk sangka boleh dilihat ketika babak Watanabe bersama-sama rakan sekerjanya, Toyo yang ketika itu datang ke rumahnya untuk meminta tandatangan kelulusan Toyo untuk letak jawatan. Ketika inilah anaknya buruk sangka dengan menuduh ayahnya ada hubungan dengan perempuan muda. Tambah malang lagi, Toyo juga sendiri merasakan yang Watanabe sendiri ada perasaan dengannya. Walhal, Watanabe hanya tertarik dengan Toyo kerana cara dia bergembira dan lari dari segala keresahan.

Masuk ke 3rd act filem ini, Kurosawa terus membawa penonton ke babak dimana semua rakan sekerjanya dan keluarga Watanabe berkumpul untuk memberi penghormatan yang terakhir. Watanabe meninggal dunia. Namun, Setiap rakan sekerja Watanabe mula membincangkan tabiat dan perubahan perangai Watanabe sebelum meninggal dunia. Barulah anak dan rakan sekerja beliau sedar sumbangan beliau yang ramai orang tidak nampak. Bagi anak Watanabe, dia menyesal kerana tidak tahu kondisi ayahnya yang ketika itu sudah tahu yang satu hari nanti dia akan pergi dari dunia. Bagi rakan sekerja pula, mereka baru sedar dengan kesungguhan Watanabe dalam membantu untuk meluluskan projek taman permainan untuk masyarakat. Itulah resam hidup manusia. Yang orang nampak masa hidup ialah 10 keburukkan, bila mati barulah nampak 1001 kebaikkan.

Babak ikonik dalam filem ini ialah babak akhir dimana Watanabe duduk di atas buaian taman permainan yang siap dibina, dengan salji turun dan wajahnya yang gembira, dia menyanyi lagi “Gondola no Uta” (boleh tonton di youtube).

Cantik dan Indah garapan filem ini. Filem yang membuatkan aku terfikir tentang kehidupan dan bagaimana aku perlu hargainya. Ni antara filem yang mampu buat mata aku sedikit bergenang.

Filem ini layak dapat 10/10 dimata aku.

Movie Review: Room (2015)

SPOILER ALERT!!

Entah kenapa filem Room ini tidak masuk ke pawagam Malaysia. Mujur  zaman kini ada alternatif lain yang membolehkan aku menonton filem ini. Filem ini secara keseluruhannya berjaya merangkul satu anugerah Academy baru-baru ini hasil dari lakonan mantap Brie Larson yang membawa pulang anugerah pelakon wanita terbaik.

Filem ini mengesahkan seorang ibu muda, Joy Newsome (Brie Larson) dan anak lelakinya, Jack (Jacob Tremblay) yang baru sahaja masuk umur 5 tahun, tinggal di dalam sebuah bilik yang ada katil, ada tab mandi, tandas, tempat memasak, tv dan sinki. Pada mula filem ini, pasti penonton tertanya-tanya mengapa mereka sanggup tinggal di dalam bilik yang sempit itu.

Kemudiannya, penonton akan diperkenalkan dengan watak Old Nick yang entah dari mana. Ketika ini, penonton pasti tertanya-tanya, mengapa Old Nick ini ada dan Jack terpaksa menyorok di dalam almari. Kemudiannya, barulah penonton tahu bahawa mereka ni dikurung dan Joy Newsome menjadi mangsa rogol Old Nick sehingga terhasilnya Jack. Lebih mudah lagi, Old Nick adalah bapa biologikal Jack. Namun begitu, Jack sebenarnya terlalu terhad pengetahuannya terhadap dunia luar. Dia hanya mengetahui yang Dora The Explorer itu tidak wujud.

Kemudiannya, penonton yang tadi dilamun plot yang perlahan sudah mula merasa naiknya jalan cerita dan ‘tense’ apabila Joy cuba menerangkan kepada Jack bahawa dunia ini sebenarnya luas dan mereka sudah dikurung sejak Jack dalam perut Joy lagi. Di sini konflik dan emosi berlaku dan bagi aku antara babak yang aku rasa sedikit sebak apabila seorang ibu cuba menerangkan kepada anaknya yang mula tidak percaya dengan kata-kata ibunya yang  mereka sebenarnya dikurung di dalam bilik ciptaan Old Nick.

Sebut tentang lakonan, bravo aku berikan kepada Brie Larson dan Jacob Tremblay. WOW. Emosi yang ditonjolkan oleh mereka berdua sangatlah menjadi dari mula sehingga akhir filem. Pada pendapat aku, Jacob Tremblay adalah contoh Oscar snub pada tahun 2015. Lakonan dia mantap walaupun baru umur mentah. Brie Larson sememangnya layak untuk Oscar.

Apa yang aku lihat, filem ini cuba menonjolkan kesan dari mangsa rogol itu sendiri. Penulis novel merangkap lakon layar filem Room, Emma Donoghue cuba mendalami mangsa rogol secara psikologi. Anda boleh lihat betapa tertekannya Joy selepas dia berjaya lari dari bilik tersebut, dia sedar yang dunia diluar tidak indah sebelum dia dikurung. Ayahnya bercerai dengan emaknya, dia mula menjadi tumpuan, Jack pula cuba menyesuaikan diri dengan dunia baru yang luas dari pemikirannya sebelum ini. Mangsa rogol seperti Joy memerlukan sokongan moral yang tinggi. Itu yang Emma Donoghue cuba tonjolkan.

Yang penting, cinta itu sebenarnya tanpa batasan, tiada sempadan. Begitulah kasih sayang Joy dan anak lelakinya yang sebenarnya luas dari bilik tersebut. Betapa Joy sayang kepada anak lelakinya sehingga berusaha untuk bawa Jack keluar dari bilik tersebut untuk hidup yang lebih sempurna.

Tahniah buat filem Room. Salah satu filem kritikan sosial yang bagus dan baik. Untuk pengetahuan, Emma Donoghue mendapat idea menulis novel ini dari kes Josef Fritzel yang merogol anaknya sendiri dan mengurungnya dalam tempoh tahun yang lama sehingga anak perempuannya itu beranak.

Sekali lagi, Bravo dan aku berharap, filem ini menjadi pengajaran buat manusia semua.

9/10

Ada 2 pemenang Oscars dalam gambar ini. Salah satu babak dalam filem Room. Macam tau-tau je. haha

Movie Review: Deadpool (2016)

Filem yang menjadi filem box office meletup pada awal tahun 2016, jatuh kepada Deadpool. Filem ini sememangnya menang dari segi pemasaran terutamanya di internet. Dari awal lagi iklan dan trailer yang meyakinkan peminat dengan poster filem versi romantik membuatkan penonton ingin tahu tentang watak Deadpool meskipun watak ini pernah muncul dalam filem X-Men Origins: Wolverine (2009).

Deadpool lakonan Ryan Reynolds mengisahkan seorang lelaki yang tidak gemar digelar wirawan. Segalanya nampak indah apabila dia kenal dengan seorang perempuan di kelab malam, Vanessa Carlysle (Morena Baccarin). Dari situ hidupnya mula indah dengan kekasihnya yang tercinta. Namun, semua berubah apabila Wade Wilson (Deadpool) disahkan mengidap terminal cancer. Dia bertemu dengan Ajax (Ed Skerin) yang kononnya dapat mengubat penyakit kansernya. Dari situlah bermulanya watak Deadpool yang penuh dengan dendam.

Ramai penonton menyangkakan filem ini seperti filem superhero yang lain. Tidak. Jika dibaca dari komen-komen mereka yang mengikuti komik Deadpool dan X-Men, Deadpool ialah watak anti-hero yang penuh humor. Dalam filem ini, tujuannya satu, untuk membalas dendam terhadap Ajax kerana menghancurkan mukannya sehingga dia segan untuk bertemu dengan Vanessa gara-gara mukannya yang cacat. Dari segi humor, mungkin ramai yang kurang selesa dengan jenaka lucah Deadpool/Wade Wilson. Bagi aku, filem ini sudah beri hint bahawa filem ini mengandungi humor lucah dari awal lagi, dari poster sehinggalah trailer.

Sebut tentang jalan cerita, banyak flashback yang bagi aku tidaklah memeningkan pun. Semuanya untuk memberi pengenalan kepada Wade Wilson/Deadpool. Jalan cerita itu kemudiannya diselang selikan dengan aksi yang padat dan menarik. Filem ini juga mengandungi babak Break the 4th wall yang menjadi modal utama. Bila babak dia bercakap dengan audiens, ia melengkapkan lagi watak Deadpool yang sedia humor. Dialog filem ini penuh dengan sarkastik dan jenaka. Mungkin ada sesetengah penonton tidak dapat tangkap apa yang dia cuba sampaikan.

Bagi orang yang sensitif, filem Deadpool bukanlah filem yang sesuai untuk anda. Sebab itu filem ini 18 tahun keatas. Kredit buat mereka yang menapis filem ini. Mungkin ada sesetengah babak yang mereka terpaksa zoom in zoom out untuk tidak menampakkan konteks ‘nudity’ dan dialog yang selamba didengarkan.

Sebuah filem anti hero yang seronok ditonton berulang kali. Untuk filem sulung arahannya, Tim Miller boleh menarik nafas lega dengan prestasi filem pertamanya ini.

9/10

Movie Review: Kurt Cobain: Montage of Heck

Kurt Cobain merupakan bekas vokalis dan pemain gitar kumpulan tersohor pada awal 90-an, Nirvana. Dia meninggal dunia ketika umurnya 27 tahun. Kurt membunuh dirinya sendiri dengan menembak kepalanya menggunakan shotgun. Doukumentari Montage of Heck ini merupakan kisah visual hidupnya dari dia kecil sehinggalah hujung hayat.

Dokumentari arahan Brett Morgen ini merupakan hasil kolaborasi beliau bersama balu Kurt Cobain sendiri, Courtney Love sejak dari tahun 2007. Beruntungnya Brett, ahli keluarga Kurt sanggup berkongsi segala hasil seni, nota, rakaman video Super 8 dan suara untuk dijadikan satu jalan cerita. Ramai orang yang terlibat dengan temuramah dokumentari ini antaranya ialah Krist Novoselic (Pemain bass Nirvana, kawan Kurt), Wendy O’Connor (Emak Kurt), Dom Cobain (Ayah Kurt), Tracy Marander (bekas kekasih Kurt) dan juga Courtney sendiri.

Apa yang aku dapat simpulkan melalui dokumentari ini ialah, Kurt pada mulanya merupakan seorang kanak-kanak yang dahagakan kasih sayang dan perhatian. Malang bermula apabila dia seperti tidak dipedulikan oleh ayahnya, kemudian ibu bapanya bercerai. Kemudiannya dia bermula dengan marijuana, kemudian dapat tahu yang dia mempunyai satu penyakit dari perut dan terus mencuba heroin. Namun begitu dia agak serius dengan perjalanan muzik kumpulannya meskipun gagal beberapa kali. Kareer muzik dia begitu meletup apabila mereka selesai merakam album Nevermind. Dari situlah bermulanya hidup Kurt yang sangat popular sehingga dia rimas dan tidak gembira dengan title “rockstar”. Percintaan dia dengan Courtney bagi aku sangat mengejutkan apabila Courtney sendiri mengaku yang dia mengambil dadah ketika dia sedang mengandung.

Paling menarik apabila dokumentari ini memasukkan rakaman suara Kurt tentang bagaimana hidupnya semasa sekolah disertakan dengan animasi oleh Stefan Nadelman dan Hisko Hulsing. Ini melancarkan dan memberi visual yang lebih jelas bagaimana hidup Kurt itu sendiri. Rakaman demo lagu seperti About a Girl dan Been a Son turut boleh didengar dalam filem ini. Selain itu, sedikit rakaman gig besar seperti Reading Festival 1992 turut diselitkan.

Cuma dokumentari ini durasinya panjang dan disertakan dengan grafik atau lukisan yang sedikit disturbing. Mungkin menceritakan perasaan dan kekecewaan Kurt Cobain.

Dokumentari ini tamat dengan lagu Where Did You Sleep Last Night, lagu yang dimainkan oleh Nirvana dalam album MTV Unplugged In New York. Satu penutup kepada visual hidup Kurt Cobain yang penuh turun, naik dan turun.

Secara peribadi, ini merupakan dokumentari yang mungkin agak berat dan gelap bagi watak Kurt Cobain itu sendiri. Sebenarnya dia cuba untuk menjadi yang terbaik sekurang-kurangnya lebih baik dari ayahnyya.  Namun begitu, usahanya dalam bidang muzik, seni dan kesungguhannya menunjukkan yang beliau seorang manusia yang dikurniakan akal yang bijak dan berbakat dalam bidang tersebut.

Selamat hari jadi, Kurt.

8/10

Movie Review: The Silence of the Lambs (1991)

Sempena hari valentine, aku telah menonton satu filem yang pernah ditayangkan pada hari valentine, 1991. The Silence of the Lambs. Sedikit info, filem ini merangkul 5 anugerah Academy yang ke-64. Inilah satu-satunya filem horror yang berjaya memenangi anugerah filem terbaik dalam sejarah Oscars, manakala pelakon utamanya, Anthony Hopkins dan Jodie Foster merangkul anugerah pelakon terbaik.

Ianya bermula apabila Clarice Starling (Jodie Foster) yang sedang dalam latihan Akademi FBI telah ditugaskan untuk menemuramah seorang pembunuh bersiri, kanibal dan bekas pakar psikatri yang ditahan di hospital gila, Dr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins)  dengan harapan mereka dapat mencari klu dan pembunuh bersiri yang digelar ‘Buffalo Bill’.

Filem ini menariknya bagi aku ialah 2 karekter. Dr Hannibal Lecter dan Clarice Starling. Mereka berdua mempunyai tujuan mereka yang tersendiri. Lalu mereka berdua mula bekerja sama. Hannibal pula, meskipun ramai orang pernah menemuramahnya tetapi dia tidak memberikan kerjasama. Berbeza bila dia bertemu dengan Starling. Dalam masa yang sama, dia seolah-olah menjadi pakar psikarti kepada Starling itu sendiri. Penonton akan dibawa kepada kenangan pahit Starling mengapa dia ingin menjadi polis/FBI. Eksplorasi jiwa Starling ini berlaku kerana Hannibal Lecter itu sendiri walaupun dia sebenarnya boleh sahaja nak bagitau siapa nama betul Buffalo Bill.

Jalan cerita The Silence of the Lambs seperti puzzle. Satu demi satu penonton diasyikkan dengan klu dan tindakan seterusnya. Meskipun sebenarnya Starling hanya satu langkah untuk berjumpa dengan Buffalo Bill. Keseluruhan jalan cerita bagi aku, kemas. Terutamanya ketika kemuncak atau 3rd act. Bagus.

Bagi aku, isu seksis agak kuat ditekankan dalam filem ini. Aku tak boleh cerita lebih. Namun paling jelas, watak Starling itu sendiri. Dia seorang ejen FBI dari golongan wanita. Ketika dia sampai ke tempat kejadian atau menyiasat mayat, ramai sheriff dari golongan lelaki hanya memandangnya seperti tidak percaya hanya kerana dia seorang wanita.

Inilah contoh filem horor yang bagus dengan pelakon yang hebat. Filem ini telah menerima kritikan positif dan telah disenarakan oleh laman web imbd.com sebagai top 250 filem dalam laman webnya. Anehnya, filem ini ditayangkan pada hari valentine tahun 1991.

9/10

Petikan dialog dari filem ini yang sangat memorable:

“A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.”

Movie Review: The Look of Silence (2014)

https://i1.wp.com/thefilmstage.com/wp-content/uploads/2014/08/the_look_of_silence_1.png

The Look of Silence merupakan buah tangan terbaru pengarah kontroversi, Joshua Oppenheimer yang sebelum ini mengarah filem dokumentari yang bertajuk, The Act of Killing (2012). Sama seperti The Act of Killing, The Look of Silence berlatar belakang kan masyarakat Indonesia yang terlibat dengan Pembantaian di Indonesia pada tahun 1965-1966.

Jika The Act of Killing memfokuskan hal pembunuh yang membunuh mereka yang didakwa Parti Komunis Indonesia (PKI), The Look of Silence pula memfokuskan kepada keluarga mangsa. Filem dokumentari ini bermula dengan Adi, yang lahir 2 tahun selepas pembantaian itu berlaku, dia menonton satu rakaman video dimana 2 orang lelaki dengan bangga menceritakan bagaimana dia membunuh seorang lelaki yang didakwa ahli PKI, Ramli. Ramli merupakan abang kepada Adi. Bermula dari situlah perjalanan Adi mencari pembunuh abangnya dan kebenaran yang semangnya pahit untuk diterima.

Satu perkara yang aku suka dengan filem dokumentari ini ialah bagaimana penonton merasa ‘disturbing’ nya apabila menonton. Seperti filem sebelumnya, filem ini juga tiada aksi-aksi jijik atau pertumpahan darah, cuma penceritaan oleh mereka yang membunuh dengan penuh rasa bangga sudah cukup meloyakan tekak mereka yang menonton.

Babak-babak yang melibatkan kekeluargaan seperti Adi dan anak perempuannya sedikit meredakan namun membuatkan aku berfikir apakah akan terjadi jika anak kecil itu menerima nasib yang sama seperti pakciknya. Filem dokumentari ini bagi aku menimbulkan rasa insaf dan perikemanusiaan.

Jika anda pernah menonton The Act of Killing, wajib juga menonton The Look of Silence sebagai pelengkap kepada sejarah gelap Indonesia ini. Mungkin kita tidak tahu kebenaran jika kita baca melalui Internet, bukan dari mulut mereka yang terlibat. Dokumentari ini adalah jawapannya.

The Look of Silence menerima pencalonan untuk Anugerah Academy tahun ini dalam kategori Filem Dokumentari terbaik. Jika anda ingin menonton 2 filem dokumentari ini, anda boleh tonton di youtube. Search sahaja “Jagal” dan “Senyap”

8/10