Chester, Linkin Park dan Pengaruh Dalam Hidup Aku

Image result for linkin park

Crawling in my skin. These wounds they will not heal. Fear is how I fall
Confusing what is real

Crawling, (Hybrid Theory, 2001)

Ketika aku berusia 11 dan 12 tahun, waktu ini zaman aku masuk peringkat akil baligh. Pemikiran dan jiwa aku sudah mula berubah. Bukan sahaja sikap, malahan juga pengaruh muzik. Zaman itu, aku masih lagi mendengar muzik-muzik tempatan. Bukanlah aku nak kata bahawa muzik tempatan itu tidak bagus. Tetapi ada kalanya manusia inginkan perubahan. Termasuklah aku dalam memilih muzik. Lagu Linkin Park yang pertama kali aku dengar ialah lagu Crawling yang sering kali digunakan oleh TV3 dalam satu iklan. Waktu itu aku tercari-cari siapakah gerangan suara yang punya keras, menjerit. Ketika itu bagi aku, menyanyi dengan terjerit-jerit ini adalah satu perkara yang pelik. Meskipun dah banyak band yang menyanyi jerit-jerit seperti Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam dan macam-macam lagi. Tetapi waktu itu aku tak kenal. Zaman tu pula tiada aplikasi canggih seperti Shazam atau Spotify, lagilah sukar aku nak mengenal sesuatu lagu.

Image result for linkin park hybrid theory

Sampailah satu hari, kawan-kawan akak aku datang ke rumah untuk jamuan makan. Kebanyakan kawan akak aku lelaki. Mereka tua 5-6 tahun dari  aku. Ada sorang kawan akak aku tu kebetulan bawa satu CD Linkin Park, Hybrid Theory. Kalau tak salah aku, waktu dia datang tu, dia singgah ke rumah kawan dia yang berhampiran dengan rumah aku. Aku terpegun melihat cover CD yang agak unik dan berbeza dengan penyanyi tempatan. Aku mengambil keputusan untuk copy paste lagu itu ke dalam PC aku sebelum mereka pulang ke rumah masing-masing. Aku dengar lagu Papercut, One Step Closer, Crawling, Points of Authority (lagu terbaik dalam album Hybrid Theory).

Image result for chester bennington early

Zaman itu jugalah, lagu Linkin Park muncul dicorong radio mainstream. Lagu In The End, kau tanyalah budak-budak yang membesar zaman ini, mereka yang layan Linkin Park mesti boleh rap part Mike Shinoda walaupun off key. Ketika lagu dan video In The End kerap dimainkan di kaca TV dan corong radio, aku sudah obses dengan Linkin Park lagi-lagi vokalisnya, Chester Bennington. Kelakarnya, aku tak kenal sorang pun nama ahli kumpulan.

awak dengarlah lagu yang terjerit macam syaitan ni.“,

NI SEMUA MUZIK PUJAAN SYAITAN!

KENAPA NAK IKUT BUDAYA BARAT??

Kata-kata sebegini kerap kali aku dengar dari cikgu dan ustazah apabila aku pergi ke sekolah agama pada waktu petang. Tetapi entah kenapa jiwa aku sudah mula menerima Linkin Park dengan hati yang terbuka. Punya obeses aku ketika itu, waktu rehat aku tak pergi rehat, aku duduk depan kelas, ambil penyapu buat macam gitar, menyanyi lagu Linkin Park. Ini benar, tanyalah kawan-kawan aku yang sekolah dengan aku. Punyalah nakal. Ada juga kawan-kawan aku yang kecam sebab aku dengar Linkin Park. Ah, aku peduli hapa. Mujur kawan sebelah aku, Azwan dia pun sekepala. Tetapi, dia pernah cadangkan aku dengar lagu-lagu Oasis sebab abang dia layan Oasis. Tetapi, aku tak berapa kisah.

Masa penghujung darjah 6, aku lepak dengan seorang kawan aku yang nampak macam alim, tetapi kepala Nu Metal. Faiz namanya. Aku pergi ke rumahnya dan masa tu kami dah habis UPSR. Waktu aku masuk dalam biliknya, ada poster Linkin Park. Katanya, abang dia memang minat habis Linkin Park dan POD. POD ni band yang popular waktu aku sekolah rendah dulu. Borak-borak, obeses cerita pasal muzik padehal entah betul entah tidak, barulah kenal siapa itu Chester Bennington, Mike Shinoda, Joseph Hann, Brad Delson, Dave Farrell dan Rob Bourdon.

Masuk sekolah menengah. Tahun 2003, aku ambil masa betul nak sesuaikan diri. Aku rasa masih kanak-kanak lagi, walhal sekolah menengah aku dah kira remaja. Hujung tahun 2003, keputusan perperiksaan aku teruk. Aku jatuh ke kelas kedua terakhir. Rasa hina betul. Sampai mak aku marah. Pernah aku menangis sebab kena marah tak belajar bersungguh-sungguh. Ketika aku tingkatan 2 lah aku sedar bahawa pelajaran itu penting supaya aku tidak segan apabila bertemu dengan jiran-jiran yang acap kali bertanya tentang keputusan perperiksaan aku sebab anak-anak mereka pandai. Tetapi, minat aku dalam muzik tidak berubah.

Image result for linkin park meteora

Album kedua Linkin Park, Meteora aku kira adalah best album yang pernah aku dengar dalam semua album Linkin Park. Satu benda yang tak berubah ialah suara Chester Bennington. Entah anugerah apa yang Allah beri kepada beliau sampai suara dia tu buat kau rasa nak menjerit juga. Masa sekolah menengah, cabaran adalah lebih besar terutamanya dari segi pergaulan sosial. Waktu inilah kau rasa nak bercinta sebab tengok kawan-kawan semua dah jumpa jodoh. Waktu inilah kau tengok kawan-kawan dah mula merokok sebab kata mereka cool. Waktu inilah bila cikgu tegur, kau rasa nak mengamuk. Lagu From The Inside dari album ini antara lagu yang aku minat selepas Breaking The Habit. Part Chester menjerit lah yang bagi aku sangat puas. Apabila lagu ini aku mainkan dekat PC, aku meletakkan diri dia dalam diri aku. Mulalah aku mengambil dawai kokot (ubat stepler) letak kat bibir ala-ala Chester pakai subang tindik kat bibir. Mujur tak tertelan, kalau tak, aku dah ‘jalan’ dulu dari Chester.

Zaman sekolah menengah aku up and down. Album Minutes to Midnight (2007) memberi sedikit kelainan apabila album ini kurang jerit Chester Bennington. Namun begitu, vokal beliau tetap hebat dan ada melodi. Lagu What I’ve Done menjadi siulan aku (waktu tu aku dah ada mp3) dan kerap kali aku mainkan.

Pergi ke tahun 2010. 2010 adalah tahun yang suram bagi aku. Tahun itu aku tidak dapat tawaran masuk ke Universiti. Ketika itu aku gagal dalam percintaan. Tahun itu juga aku dah pandai pergi gig sebab aku dah bekerja. Namun begitu, jiwa kosong gila. Kawan-kawan sorang-sorang pergi sambung belajar. Selepas gagal menempatkan diri dalam mana-mana universiti awam, aku ambil keputusan untuk bekerja dan lupakan sahaja niat untuk belajar. Tetapi, tekanan di tempat kerja membuatkan aku rasa terhina. Aku tidak kisah dengan kerja yang berat atau mengangkat barang, tetapi aku rasa tidak senang apabila ada yang mengarah macam bos walhal dia bukan bos.

Waktu bekerja, aku seringkali mendengar radio melalui MP3 aku. Ketika itu tugas aku adalah mengemaskan soalan-soalan survey yang lama untuk dibuang atau dijual. Radio waktu itu mengumumkan akan memainkan lagu Linkin Park dari album yang akan muncul, lagu tersebut bertajuk The Catalyst. Kali pertama dengar seperti aku memicit jerawat kecil kemudiannya keluar ‘nasi’ yang banyak. Aku terpukau dengan muzik baru dan segar dari mereka walaupun permainan elektronik yang banyak dalam lagu itu, tetapi aku puas. Habis kerja, aku pergi download lagu tersebut dan masukkan dalam alat MP3 aku.

“Like memories in cold decay,
Transmissions echoing away,
Far from the world of you and I,
Where oceans bleed into the sky!”

The Catalyst (A Thousand Suns, 2010)

Kepala aku goyang mendengar lagu ini ketika bekerja pada hari-hari seterusnya. Aku anggap lagi ini pembakar semangat kepada aku. Sampailah satu ketika, ada seorang staf yang tidak gemar dengan sikap aku yang mendengar muzik ketika bekerja. Walhal kerja aku siap, jalan dan orang lain pun dengar juga muzik ketika bekerja. Aku ditegur dikhalayak ramai. Masa itulah aku rasa aku perlu keluar dan menuntut ilmu supaya tidak diperbodohkan dan tidak dihina. Supaya satu hari nanti apabila aku berada di atas, aku tidak senang-senang memarahi orang dibawah di hadapan orang ramai. Suara Chester dalam lagu The Catalyst seperti menghasut aku supaya keluar dari tempat itu. Dan aku pun berhenti kerja.

Do you feel cold and lost in desperation?
You build up hope, but failure’s all you’ve known
Remember all the sadness and frustration
And let it go. Let it go..

Iridescent (A Thousand Suns, 2010)

Aku terbaring, aku fikir entah apa aku nak buat bila menganggur ni. Duit takda. Aku jadi malas nak kerja. Aku ambil keputusan untuk try intake UiTM yang kedua. Alhamdulillah, aku dapat.

Aku skip album Living Things, The Haunting Party dan One More Light (aku kurang gemar album ini). Apa yang aku cuba beritahu ialah, bagaimana muzik Linkin Park memberi aku inspirasi dan membuka pemikiran aku dari pelbagai sudut. Minda aku terbuka sebab 2 benda. Muzik dan filem. Bayangkan lah jika aku masih mendengar muzik yang lapuk yang dimana lagunya bermula dengan chord A minor? Aku tidak akan berfikiran seperti sekarang. Selepas muzik Linkin Park, aku mula menerima muzik rock yang tidak keluar dalam radio mainstream seperti Muse, Green Day, Rage Against the Machine, Audioslave dan macam-macam lagi.

Pada 20 Julai lepas, vokalis kumpulan ini, Chester Bennington meninggal dunia. Laporan mengatakan beliau bunuh diri. Kecewa aku mendengarnya. Meskipun album baru Linkin Park aku agak lantang mengkritik, tetapi Linkin Park kehilangan seorang vokalis yang bagus. Penulis lirik yang mewakili remaja yang baru nak mengenal dunia. Dunia rock juga begitu. Bukanlah aku menyokong tindakan beliau. Tetapi, kesal kerana beliau memilih jalan itu.

Aku yakin, Linkin Park akan berbeza dengan ketiadaan Chester. Terima kasih Chester dan Linkin Park kerana memberi semangat dan membuka minda aku diwaktu orang sekeliling berkata buruk tentang penampilan dan muzik anda. Album Meteora akan menjadi ingatan aku sebagai antara album rock yang sangat berpengaruh dalam diri aku.

RIP Chester.

Related image

 

Advertisements

Movie Review: Dunkirk (2017)

Christopher Nolan sudah membikin lebih kurang 8 filem. Ada filem superhero, ada filem sains fiksyen dan crime. Dunkrik merupakan filem perang pertamanya. Yang anehnya, Dunkirk merupakan filem yang diletak dalam kategori PG13. Berbeza dengan filem-filem perang yang kebanyakkannya Rated R kerana banyak babak-babak ganas seperti badan putus, darah yang memancut dan bom sana sini. Dunkirk merupakan filem perang yang berbeza dan mengikut acuan pengaranya.

dunkirk-0

Mungkin ada yang pernah membaca kisah Dunkirk. Kisah dimana ketika Jerman Nazi sudah menakluki eropah, bermula dengan Poland, tentera mereka mara ke Belanda, Belgium dan Perancis. Tentera Perikatan, Perancis dan British sudah ditekan sehingga ke kawasan penghujung pantai Dunkirk. Ketika itulah Perdana Menteri Britain, Winston Churchill mengarahkan supaya 400 000 askar British diselamatkan dengan apa jua cara. Termasuklah bot-bot persendirian orang awam dan nelayan. Kisah Dunkirk amat penting sehinggakan pakar-pakar sejarah mengatakan jika Jerman Nazi berjaya menawan British dan askar British mati di Dunkirk, kemungkinan sekarang, Nazi merupakan kuasa dunia.

Image result for dunkirk 2017 scene

Dalam filem ini, ada 3 tema yang berbeza. Darat, udara dan laut. Ketiga-tiga jalan cerita ini memfokuskan apa yang berlaku ketika hari operasi dynamo dijalankan. Oleh itu, jika kalian mengharapkan filem ini ada babak drama, lupakan. Kerana filem ini tiada memfokuskan sesuatu watak. Sebab tu aku cakap, filem ni berbeza. Ada filem perang yang suka fokuskan perkembangan watak. Contoh, filem Saving Private Ryan. Watak Tom Hanks dalam tu kita dapat selami emosi beliau. Dunkirk takda. Walaupun mungkin kita dapat lihat dari watak Tom Hardy, Mark Rylance dan Cillian Murphy, ianya tidak begitu memberikan impak. Jalan cerita Dunkirk juga sebenarnya tidak linear. Kerana Nolan memang gemar buat filem non-linear. Bagusnya, filem ini tidak memeningkan otak penonton.

Related image

90 minit filem ini penuh dengan bunyi letupan. Tidak henti. Namun begitu, ia memberikan kepuasan dari segi visual. Sedia maklum, Nolan bukanlah seorang pengarah yang gemarkan penggunaan CGI secara menyeluruh. Filem ini banyak practical effects yang membuatkan ia nampak lebih realistik.  Ditambah pula dengan muzik dari Hans Zimmer yang tidak perlu dipertikaikan lagi. Dari segi sinematografi, ini kali kedua Nolan berkerjasama dengan Hoyte van Hoytema dan sinematografi filem ini kemas dimata aku. Top notch.

Image result for dunkirk 2017 cillian murphy

Kembali kepada watak, walaupun watak dalam filem ini tidak berkembang kerana ia memfokuskan situasi di Dunkirk, watak Cillian Murphy agak mendalam bagi aku. Watak beliau dalam filem ini ialah seorang yang agak trauma dengan perang. Dia tidak boleh dengar bunyi bom dan bunyi jet pejuang. Ada satu ketika penonton mungkin akan rasa benci dengan watak beliau, tetapi apabila muncul watak Mark Rylance dalam situasi tersebut, kita akan faham kenapa watak Cillian Murphy jadi begitu.

Image result for dunkirk 2017 mark rylance

Secara realitinya, ketika perang kau takda masa nak tanya kat tentera sebelah tentang personal life dia. Aku rasa, ini yang buat Dunkirk agak unik berbanding filem perang yang lain. Filem ini juga bermain dengan emosi penonton dari mula sampai hujung dan aku tak boleh cerita dengan lanjut. Dunkirk juga memaparkan dalam keadaan perang, sifat pentingkan diri, tamak, patriotik, pengorbanan dan ketakutan bergelumang dalam diri manusia kerana terdesak dan naluri survival seorang manusia itu wujud.

Aku berpuas hati dengan Dunkrik. Walaupun tiada babak gory sampai putus kaki, darah terpancut, filem ini memfokuskan impak perang dari dalam diri dan minda tentera British. Rasanya, aku akan pergi menonton sekali lagi, tetapi bukan di pawagam IMAX, pawagam biasa lah pula. Jika anda gemar filem perang dunia kedua, (tanpa melibatkan tentera USA) Dunkirk adalah filem yang patut anda tonton. Dunkirk pasti akan memberi anda kepuasan sinematik yang padu.

9/10

Movie Review: Spider-Man: Homecoming (2017)

Setelah kemunculan Spider-Man dalam filem Captain America: Civil War pada tahun lepas, Spider-Man muncul dengan filem terbaru. Reboot semula dari filem sebelum ini dan kolborasi antara Marvel dan Sony, wujudlah filem Spider-Man: Homecoming yang berada dalam Marvel Cinematic Universe (MCU). Jika anda merupakan peminat filem dan bukan pembaca komik, Homecoming memberi suasana yang berbeza kerana Peter Parker dalam filem ini adalah seorang remaja sekolah menengah. Berbeza dengan filem-filem sebelum ini yang berlatar belakangkan remaja yang masuk kolej.

Photographer select; Tom Holland

Kali ini, Spider-Man dilakonkan oleh Tom Holland, bermula dengan vlog yang dilakukannya semasa berlawan dengan Team Captain America dalam Civil War. Kemudiannya penonton dibawa mengenali watak Adrian Toomes yang ditugaskan mencari barang-barang di kawasan musnah akibat dari pertarungan Iron-Man (aku rasa?). Ketika itu, anak-anak buah Adrian Toomes menjumpai batu bercahaya (aku tak tau namanya) yang kemudiannya mereka modified jadi senjata yang sangat canggih dan dijual di pasaran gelap. Adrian Toomes (Michael Keaton) seperti yang anda lihat dalam trailer ialah Vulture.

Related image

Plot filem ini sangat tersusun. Ia memang memfokuskan kisah hidup Peter Parker di sekolah. Sama seperti filem yang terdahulu, beliau ada crush dengan seorang perempuan dan unsur cinta dan keremajaan itu masih kuat seperti filem versi Andrew Garfield dan Mark Webb sebelum ini. Namun begitu, Spider-Man dalam filem Homecoming semestinya mempunyai hubungan yang rapat dengan Tony Stark sehinggakan suit beliau Tony Stark sendiri yang beri. Peter Parker dalam filem ini boleh melekat didinding, namun begitu, suit ciptaan Tony Stark sangat membantu beliau dalam menjadi seorang Spider-Man. Tambahan pula, filem ini tidak menceritakan bagaimana beliau boleh menjadi Spider-Man dan ia satu kelainan kerana sudah ada 2 francais Spider-Man dah cerita macam mana Peter Parker jadi Spider-Man. Jadi memang Homecoming tidak perlu kerana penonton sudah sedia maklum yang Peter Parker kena gigit dengan labah-labah.

Image result for spider man homecoming vulture michael keaton

Berkata tentang watak. Tom Holland membawakan watak Peter Parker dengan begitu baik sekali. Begitu juga Aunt May walaupun watak beliau takdalah memberi impak begitu besar dalam filem ini. Aku boleh anggap watak lakonan Marissa Tomei ini penyeri cerita. Vulture atau Adrian Toomes lakonan Michael Keaton. Keaton merupakan pelakon yang pernah menjadi superhero iaitu Batman pada tahun 1989 dan beliau sangat bagus. Vulture dalam filem ini boleh aku katakan villain yang agak baik berbanding villain-villain MCU sebelum ini.  Bila penonton melihat perkembangan watak Vulture, penonton akan disajikan satu plot twist yang sememangnya aku pun tak sangka dan ianya menjadi emosi buat watak Peter Parker dan Adrian Toomes sendiri. Aku suka. Watak sidekick, Ned Leeds ada kalanya sangat menjengkelkan dan menyemak.

Image result for spider man homecoming peter parker

Dari segi aksi aku rasa tak begitu hebat pada pendapat aku. Maaf, aku sering membandingkan dengan filem Spider-Man versi Sam Raimi kerana bagi aku itu  benchmark kepada filem-filem Spider-Man. Aksi dalam Homecoming tidak begitu buat aku teruja secara jujurnya. Babak semasa dalam lif dan Washington Monument itu ada kalanya agak draggy dan tak berapa mendebarkan. Sam Raimi pada pendapat aku sangat bagus dalam membuatkan penonton rasa cuak dan berdebar dalam menonton. Babak feri dalam Homecoming bagi aku agak biasa. Namun begitu, pujian harus diberi kerana filem ini banyak mengambil rujukan filem-filem Sam Raimi. Tribute mungkin.

Homecoming merupakan filem yang penuh dengan aksi dan humor. Aku suka versi Tom Holland. Aku juga tiada masalah dengan watak Peter Parker seorang pelajar sekolah menengah. Homecoming merupakan filem Spider-Man yang bagus selepas Spider-Man 2 pada tahun 2004. Post-end credits yang akhir sekali membuktikan kenapa filem-filem MCU sangat seronok untuk ditonton dan diikuti.

8/10

Movie Review: Wonder Woman (2017)

 

Ya, filem DC Universe. Wonder Woman merupakan filem keempat dari DC Universe yang dimana tiga filem sebelum ini, Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice dan Suicide Squad menerima kritikan negatif. Bagi aku, Man of Steel dan Batman v Superman ok la. Walaupun Batman v Superman punya plot agak celaru sikit. Suicide Squad aku susah sikit nak tonton kali kedua. Tetapi, Wonder Woman agak berbeza.

Wonder_Woman

Wonder Woman secara umumnya mengisahkan perjalanan hidup Diana Prince (Gal Gadot) yang hidup di satu pulau tersembunyi bernama Themyscira, beliau hidup bersama-sama bangsa Amazon dan penonton akan disaji dengan sedikit sejarah Greek. Diana Prince mempunyai satu kuasa dalaman yang tidak diketahuinya. Beliau agak naif. Segalanya berubah apabila beliau bertemu dengan Steve Trevor (Chris Pine) yang secara tak sengaja termasuk ke kawasan Themyscira kerana dikejar tentera Jerman.

Image result for wonder woman scene

Ini filem mengenai wanita. Feminism banyak diselitkan dalam plot filem ini. Terutamanya ketika Diana Prince membidas tentang isu wanita sering kali dijadikan pemuas nafsu lelaki (kalau tak salah aku), kemudian apabila lelaki yang mengetuai perang pelik kenapa seorang wanita boleh masuk campur dalam hal peperangan (babak semasa Trevor jumpa Sir Patrick Morgan dalam parlimen). Wanita digambarkan sebagai hero dan aku rasa ianya ok. Banyak lagi elemen feminism yang boleh dilihat dalam filem ini.

Image result for wonder woman scene

Aku suka perkembangan watak Wonder Woman dalam filem ini. Dari seorang yang naif, beliau sendiri mengetahui kenapa perang di dunia berlaku terutamanya sesama manusia. Ketika itu juga beliau mula mengenal cinta dan mula mengetahui perangai manusia yang sebenar. Dalam filem ini, beliau mencari Ares yang dikatakan punca segala kenapa manusia berperang. Watak Chris Pine dalam filem ini sebagai pembantu amat efektif.

Image result for wonder woman scene

Dalam filem ini, tiada Bruce Wayne masuk campur atau Justice League. Yang ada cuma logo “Wayne Enterprise” untuk mengingatkan penonton bahawa filem ini masih lagi dalam DC Universe. Plotnya tidak serabut macam Batman v Superman yang kalau boleh semua benda berkenaan Justice League nak masuk. Wonder Woman juga agak berbeza dengan filem-filem DC sebelum ini. Banyak unsur humor yang boleh membuat penonton tergelak dalam panggung. Aksi dan humor agak seimbang sebab itu filem ini tidak membosankan.

Meskipun villain filem ini tidaklah begitu hebat dimata aku, Wonder Woman merupakan satu filem origin yang bagus. Stand alone sebagai Wonder Woman sahaja. Patty Jenkins berjaya menterjemahkan filem ini dengan begitu baik. Semoga filem Wonder Woman yang kedua akan diarahkan oleh beliau. Akhir kata, Wonder Woman penyelamat DC Universe.

9/10